Hlavní obsah

Převod majetku za čtvrt miliardy na Dukovu nadaci budí pohoršení

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace, že kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka založil na konci minulého roku soukromou nadaci Arietinum, na kterou pražské arcibiskupství převedlo církevní majetek v hodnotě okolo 250 milionů korun, vzbudila podle informací Práva pohoršení v církevních kruzích.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Kardinál Dominik Duka a jeho nadace se ocitli pod palbou veřejné kritiky.

Článek

Pražské arcibiskupství se brání, že vše je v souladu s právem a že nadace je a bude plně pod jeho kontrolou. Veřejně se ozval bývalý církevní soudce Jan Rozek, který zvažuje na Duku církevní žalobu, pokud se ukáže, že k převodu majetku došlo bez souhlasu vatikánských úřadů.

„To není klukovina. To je velká domů. A pokud to neschválil Vatikán, tak je to žalovatelné kanonickým právem,“ napsal ve středu Rozek na Facebook.

Právu pak řekl, že podal oficiální dotaz na Apoštolskou nunciaturu, zda převod schválila. Podle kanonického práva by totiž neměla žádná diecéze bez svolení Vatikánu nakládat s majetkem vyšším, než je 40 milionů korun.

O co konkrétně jde? Server Kverulant v úterý zveřejnil směnnou smlouvu s developerskou firmou Central Group. Vyplývá z ní, že Dukova nadace by se měla stát majitelem „bytových a nebytových jednotek“ výměnou za dva lukrativní pozemky o výměře 30 tisíc metrů čtverečních hned vedle nákupního centra v pražské Hostivaři. Podle cenové mapy se pozemky v okolí prodávají zhruba za osm tisíc korun za metr.

Duka neuspěl s dovoláním, divadla se omlouvat nemusí

Domácí

Pozemky získala jako restituci farnost Stětí sv. Jana Křtitele v Hostivaři, která je na Central Group už převedla. Proč a za jakých okolností farář Karol Matlok pozemky převedl, nechtěl Právu říci s tím, že otázky je potřeba směřovat na arcibiskupství.

Arcibiskupství pochybení odmítá

Podle církevního právníka Rozka, který v minulosti byl v brněnské diecézi církevním soudcem, ale byl brněnským biskupem odvolán, když založil kontaktní web Pro čistou církev na pomoc obětem zneužívání v církvi, je podivné, že se farnost tak snadno zbavila obrovského majetku.

„Majetek farnosti se tvořil staletí a měl by sloužit hlavně farníkům, a ne k tomu, aby s ním církevní hodnostáři podle libosti nakládali,“ řekl Právu.

Zarážející je podle něj i to, že Duka vložil do nadace základní kapitál v hodnotě 500 tisíc korun. „Pamatujete, jak Duka říkal, že bere jen 14 000 plat a je velmi chudý člověk žijící skromně?“ diví se Rozek.

Varšavská prokuratura vyšetřuje papežův výrok, autorovi hrozí vězení

Evropa

Arcibiskupství odmítá, že by pochybilo. Na dotazy Práva, proč a jak ke směně pozemků došlo, neodpovědělo. Pouze vydalo veřejné prohlášení, ve kterém říká, že server Kverulant a jeho zakladatel Vojtěch Razima, který byl na arcibiskupství dříve zaměstnán a který dostal výpověď, si vyřizuje účty.

K nadaci v prohlášení uvedlo, že má podporovat činnost církve a že nelze tvrdit, že jde o soukromou nadaci. „Naopak jde o subjekt, který je zcela transparentní a neoddělitelně propojený s Arcibiskupstvím pražským. Ze zakladatelských dokumentů nadace jasně vyplývá, že funkcionáři Arcibiskupství pražského jsou vždy i funkcionáři nadace,“ stojí v prohlášení.

Podle stanov nadace Duka jako zakladatel do správní rady jmenoval generálního vikáře arcibiskupství Jana Balíka, výkonného ředitele arcibiskupství Antonína Jurigu, jeho asistentku Lindu Dolečkovou a člena ekonomické rady arcibiskupství Jana Žůrka.

Chceme-li být svobodní, musíme být hrdí, píše Duka Zemanovi kvůli Vrběticím

Domácí

Podle Kverulanta je podivné, že ze stanov vyplývá, že tato první správní rada je jmenována na pět let bez ohledu na to, zda budou její členové pracovat na arcibiskupství, nebo ne. Podle arcibiskupství to ale není pravda, protože „jakékoli členy orgánů nadace lze kdykoli odvolat, nebudou-li plnit své povinnosti řádně“. Ale už nedodalo, že členy pětičlenné správní rady odvolává správní rada, kterou jmenoval a v jejímž čele stojí právě Duka.

Reklama

Výběr článků

Načítám