Hlavní obsah

Varšavská prokuratura vyšetřuje papežův výrok, autorovi hrozí vězení

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to jako paradox, avšak v Polsku, jedné z nejkatoličtějších zemí na světě, to papež František neměl nikdy snadné. Řada věřících, kněží, biskupů, ale i vládních politiků považuje hlavu Vatikánu za zrádce „pravé katolické církve“, protože podle nich má až příliš otevřenou náruč k „ateistům, homosexuálům, rozvedeným či jiným zbloudilým hříšníkům tohoto světa“.

Foto: Vatican Media, Reuters

Papež František

Článek

Varšavská městská prokuratura vyšetřuje papežova slova „Bůh vás miluje takové, jací jste“ vyřčená nedávno při setkání s věřícími hlásícími se k příslušníkům LGBT, které konzervativní církevní kruhy v Polsku považují za „urážku náboženského cítění“.

Tento výrok se totiž objevil na jednom z transparentů se­xuálních menšin demonstrujících za svá práva ve Varšavě.

Jsou Poláci ještě katolíci?

Protože František k němu ještě dodal, že „pro Boha nemá sexuální orientace žádný význam“, autorovi tohoto výroku, ale i jeho šiřitelům „hrozí v případě uznání viny trest vězení do dvou let“, upozornil portál natemat.pl.

Papež v poselství apeloval na rychlejší distribuci vakcín, zejména chudým zemím

Evropa

„Pokud bychom měli v Polsku správně fungující prokuraturu, která by respektovala ústavu, pak by se nezabývala každou hloupostí, která se objevila na jejím stole. Problém je vsak v tom, že homosexualitu u nás katolická církev považuje za hřích a vyjádření papeže, že Bůh miluje i gaye, za provokaci, kterou je třeba potrestat,“ upozornil portál bezpravnik.pl.

„Pokud papež František, který stojí v čele katolické církve, svým výrokem o milosti Boží ke každému uráží náboženské cítění Poláků, pak je namístě otázka, zda jsou naši rodáci stále ještě katolíci,“ položil si otázku portál natemat.pl.

Katoličtí kněží nesmějí žehnat homosexuálním párům, rozhodl Vatikán

Evropa

Dodal také, že prokuratura v tomto případě zbytečně ztrácí čas na neuvěřitelná obvinění, která normálním lidem vyrážejí dech, navíc tak vyhazuje do vzduchu peníze daňových poplatníků. „Vyšetřovatelé varšavské prokuratury nemají právo zasahovat do náboženských sporů. Také by si měli uvědomit, že ,uražení‘ katolíci nemají monopol na náboženství, křesťanství a ani na slovo Bůh,“ napsal závěrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám