Hlavní obsah

Převážet covidové pacienty už není kam, říká šéf slánské nemocnice. Ministerstvo to rozporuje

Praha

Ředitel slánské nemocnice Štěpán Votoček si ve čtvrtek postěžoval, že již není možné převážet covidové pacienty do jiných nemocnic - plné jsou totiž podle něj všechny, a jednotlivá zařízení se tak musí postarat o své pacienty sama. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že informace o něčem takovém nemá.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Převážet pacienty už není možné. Ostatní nemocnice také nemají kapacity, jsme na tom všichni stejně,” řekl Votoček ve čtvrtek České televizi.

Nemožnost přeložit pacienty do jiných nemocnic je podle něj zatím čerstvá věc a není oficiální. „Pochopil jsem, že každá nemocnice se bude muset postarat o své pacienty. Není už kam ty lidi přerozdělovat. Čekáme ještě na oficiální stanovisko. Doporučení ale zní: každého pacienta si nechte,” doplnil.

Pokud nebudou lůžka, Karlovarský kraj požádá o převozy do Německa

Domácí

„Ministerstvo zdravotnictví nemá informace, které by tvrzení ředitele nemocnice ve Slaném potvrzovaly. Veškerým požadavkům k překladu pacientů, které dosud krajští koordinátoři vznesli na Národní dispečink lůžkové péče, bylo vyhověno," reagovala pro ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Votoček: Vrchol ještě přijde

Votoček uvedl, že kapacita slánské nemocnice je plná téměř ze sta procent a na vytvoření dalších covidových oddělení zatím není prostor. Tuto možnost ale do budoucna nevylučuje.

Slánská nemocnice hlásí „dosud nevídanou“ agresivitu šíření britské mutace

Domácí

„Naše kapacita je zaplněná téměř na sto procent, ještě není ale na sto procentech. Až to nastane, budeme pacienty umisťovat možná na přistýlky. Na ventilátorech už máme ale vyčerpáno,” řekl s tím, že přidat lůžka s ventilátory je obtížné.

Podle Votočka by mělo zaznít národní doporučení, jak dále postupovat. „Čísla nejsou optimistická, počet hospitalizovaných pacientů s covidem je stejný jako v listopadové a lednové vlně. Je ale vyšší procento vážných stavů,” zhodnotil.

Není to legrace, zůstaňte doma, prosí sestra z oddělení, kde se léčí „nejhorší” covidoví pacienti

Koronavirus

Vrchol epidemie Česko podle Votočka ještě čeká. „Jsme na tom nejhůř, jak jsme kdy byli. Ale nejsme na vrcholu. To vidí každý, kdo se ve zdravotnictví pohybuje. Nebude to příjemné pro veřejnost ani pro politiky. Nejméně příjemné to bude pro zdravotníky, kteří budou muset dělat nepříjemná rozhodnutí,” řekl.

Nevyloučil, že by mohla nastat i situace, kdy si budou muset lékaři vybrat, koho zachránit. „Pokud bude situace, kdy máte dva pacienty, ale pouze jeden ventilátor, tak se bude muset rozhodnout,” sdělil.

Situace je podle Votočka extrémně náročná pro psychiku personálu a nepřispívá k tomu ani pomalu postupující očkování veřejnosti.

Omezte kontakty, přidejte rozum, prosí ředitelé královéhradeckých nemocnic

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám