Hlavní obsah

Pokud nebudou lůžka, Karlovarský kraj požádá o převozy do Německa

– Karlovy Vary

Karlovarský kraj je připraven oficiálně požádat stát o možnost přepravy pacientů s covidem-19 do nemocnic v Německu, pokud budou mít volnou kapacitu a v České republice začnou docházet volná lůžka pro covidové pacienty. Řekl to hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Foto: KNTB

Ilustrační foto

Článek

"Ještě čekáme na informaci z Německa ohledně možné kapacity. Ale ano, jakmile to bude potřeba na základě obsazenosti nemocnic, požádáme. Jsem s premiérem v přímé komunikaci," prohlásil Kulhánek.

Karlovarský hejtman se ve středu vymezil proti způsobu, jakým premiér Andrej Babiš (ANO) informoval o stavu v nemocnicích v Karlovarském kraji a o možnosti převozu pacientů do nemocnic v Německu.

Slovensko žádá o pomoc v boji s covidem

Koronavirus

Babiš řekl ve středu ráno novinářům před svým odletem do Krakova, že o aktivaci převozu pacientů s covidem-19 do Německa má žádat krajská koordinátorka intenzivní péče. Kulhánek zdůraznil, že o umožnění převozu nemocných by měl premiér jednat se zástupci kraje.

Nemocnice nestíhají

Karlovarský kraj, ale i starostové a signatáři petic zejména z Chebska žádali vládu o otevření hranic do Německa pro sanitky od počátku roku. Situace v chebské nemocnici je týdny kritická a do vážných problémů se dostávají i další nemocnice v Karlovarském kraji. Pacientů s covidem přichází více, než o kolik jsou nemocnice schopny se postarat. Na denním pořádku jsou převozy do jiných zařízení v kraji u pacientů s méně vážným průběhem nemoci a transporty do nemocnic po celé republice u těch ve vážném stavu.

Blatný mění strategii: Už žádné další restrikce, teď už je to na každém z nás

Domácí

Na hraně možností je nemocnice v Chebu i v Sokolově. Sokolov už dvakrát musel odmítnout nové pacienty s covidem-19, protože pro ně nebylo místo. Podobně je na tom nemocnice v Chebu. Tam se ve středu situace mírně zlepšila, ale podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého jde o běžný výkyv, nikoli o zásadní signál. Z nemocnice museli zdravotníci v úterý převézt sedm pacientů mimo region a další tři přešli do následné péče. Noví pacienti byli proti tomu jen dva.

Reklama

Výběr článků

Načítám