Hlavní obsah

Prestižní Valtické vinné trhy již znají šampiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Centru Excelence v Národním vinařském centru ve Valticích skončilo čtyřdenní hodnocení vín přihlášených do 55. ročníku poválečné historie soutěže v rámci Valtických vinných trhů, jedné z nejstarších a nejprestižnějších soutěží a výstav vín, která je i díky tomu považovaná za Wimbledon mezi výstavami v Česku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Degustace na Valtických vinných trzích

Článek

Superkomise složená z nejlepších hodnotitelů Moravy a Čech známkovala finalisty, z nichž jako šampiona bílých vín vybrala Veltlínské zelené 2019, výběr z hroznů z vinařství Mikrosvín Mikulov a šampiona červených pak Merlot 2020, výběr z hroznů z vinařství Moravíno Valtice.

Veřejnost bude moct tato vína ochutnat na výstavě již od 6. do 7. května na zámku ve Valticích.

Vedle moravských šampionů bylo oceněno také slovenské víno Rizlink Rýnský 2019 od společnosti Zámockéh vinárstvo Pezinok jako šampion zahraničních vín.

Nejlepší Chardonnay na světě pochází z obce na Břeclavsku

Muži

„Soutěž má již neuvěřitelnou, více než stošedesátiletou historii a patří mezi absolutně nejstarší vinařskou přehlídku v republice, jednu z nejstarších na světě. Jak je vidět ze skutečnosti, že letos Valtické vinné trhy pořádáme po pětapadesáté v novodobé historii, minulost včetně té nedávné pandemické, nebyla vždy k soutěži příznivá.

O to hodnotnější je uchovávání této tradice, kterou oceňují nejen vinaři, ale i veřejnost svou hojnou účastí na následné výstavě. Svědčí o tom i to, že letošní ročník je rekordní co do počtu přihlášených zahraničních vín, což soutěži dodalo ještě vyšší úroveň a dalo našim vinařům i možnost srovnání s kolegy z různých částí světa,“ sdělil jeden z organizátorů Valtických vinných trhů David Šťastný s tím, že návštěvníci se opravdu mají při ochutnávkách na co těšit.

Vinný sklep, který hlídá sám ďábel

Cestování

Do 55. ročníku této nejstarší vinařské soutěže s mezinárodní účastí v ČR se letos přihlásilo 730 vín z různých vinařských zemí světa. Hodnotila se vína od sousedů ze Slovenska a Rakouska, ale také např. Itálie, Francie, Německa, Španělska, USA, Argentiny, Chile nebo Nového Zélandu.

Výstava vín, kde bude veřejnost moct ochutnat všechna vína ze soutěže, včetně šampionů, proběhne v nově zrekonstruované zámecké jízdárně ve Valticích, která jí dodává nezapomenutelnou atmosféru.

Na tento vinařský svátek pravidelně přijíždí kolem šesti tisíc návštěvníků, kteří mají možnost ochutnat nejkvalitnější vína z ČR i ze zahraničí. Součástí výstavy je vždy pokus o překonání rekordu v řetězovém přiťuknutí medailovým vínem.

Reklama

Související témata:

Související články

Vinný sklep, který hlídá sám ďábel

Chile je domovem úžasných červených vín a oblasti jako Maipo Valley nebo Aconcagua, patří k vyhledávaným turistickým cílům. Méně známá je skutečnost, že jedny...

Výběr článků

Načítám