Hlavní obsah

Nejlepší Chardonnay na světě pochází z obce na Břeclavsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší Chardonnay na světě? Je to neuvěřitelné, ale již potřetí pochází z vinic Josefa Valihracha z Krumvíře na Břeclavsku. Potvrdila to ve středu zveřejněná výsledková listina 29. ročníku soutěže Chardonnay du Monde.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Josef Valihrach se svým Chardonnay patří ke světové špičce.

Článek

Pět vín ze tří tuzemských vinařství uspělo v letošním světovém klání o nejlepší víno odrůdy Chardonnay. Vinaři dvaatřiceti zemí poslali porotcům celkem 546 vín.

Do České republiky putuje pět cen, včetně absolutního prvenství. Stříbrnou medailí je ověnčené Chardonnay Sur-Lie pozdní sběr ročníku 2019 z barrique sudu společnosti Víno Lípa z Mikulova.

Společnost B\V Vinařství z Ratíškovic patří stříbrná medaile za Chardonnay Reserva Barrique 2017 a produkt stejného označení, jen o rok mladší, má zlatou medaili a v žebříčku hodnocení se vyšplhal na pátou příčku Top Ten nejlepších světových vín této odrůdy.

Tuzemští vinaři slaví úspěch na vinařském „grandslamu“

Muži

Z Krumvíře porotci hodnotili dvě tichá vína. Chardonnay 2019 Vinařství Josef Valihrach má stříbrnou medaili a o tři roky starší vzorek, Chardonnay 2016 má zlato, a navíc mu ještě patří první místo Top Ten.

„Nemůžu tomu uvěřit. Jsem naměkko,“ přiznal Josef Valihrach. Za posledních dvanáct let se jeho vína objevila na prvním až pátém místě žebříčku nejlepších Chardonnay na světě.

Na prvním místě třikrát, poprvé v roce 2014, podruhé předloni a letos potřetí. Vloni soutěž vynechal. „Budu se opakovat, tento výsledek pro mě moc znamená. Není soutěž, která by měla přísnější pravidla, nejen pro samotné hodnocení, ale už jen na výběr hodnotitelů. Opravdu je to po všech stránkách nejvíce hlídaná soutěž, o to víc si úspěchu vážím,“ říká Valihrach.

Titul Vinařství roku putuje do samotného srdce Pálavy

Muži

Už po prvním absolutním vítězství zvažoval, zda se ještě dál účastnit, nechtěl se ale zbavit možnosti srovnání vlastní práce se světovou špičkou. A nelituje. Jeho syn, Josef Valihrach mladší, si už vyzkoušel práci v porotě renomované soutěže a na vlastní kůži si ověřil, že nominace mezi porotce není zadarmo.

Devětadvacátý ročník Chardonnay du Monde, soutěže, určené pro vína jedné odrůdy, se odehrál ve dnech 9 až 11. března 2022 v Château des Ravatys, vinařské usedlosti Pasteurova institutu v Saint Lager poblíž francouzského Lyonu. Porotci rozdali 56 zlatých a 122 stříbrných medailí.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám