Hlavní obsah

Moravská růžová vína dostala ve Francii zlatý lesk

Růžová vína jsou v kurzu a k módnímu pití budou jistě patřit i letošní léto. O to cennější je skutečnost, že po medailovém úspěchu na mezinárodní soutěži růžových vín ve Španělsku zabodovala moravská rosé vína také ve Francii, v Mekce vinařů a srdci růžových vín.

Foto: Profimedia.cz

Růžové víno. Ilustrační foto

Článek

Na jedné z nejslavnějších světových soutěží růžových vín Vinalies Mondial du Rosé porota ocenila hned pět moravských vín a opět potvrdila světovou kvalitu moravských růžových.

Světovou soutěž, na které se tři dny hodnotí růžová vína celého světa, pořádá Unie francouzských enologů. Letos v Marseille hodnotilo šedesát světových odborníků více než tisíc vín.

Moravští vinaři přihlásili do jedné z nejprestižnějších a nejrespektovanějších soutěží třináct vín a přivezli si tři zlaté a dvě stříbrné medaile, což je vzhledem k tvrdé konkurenci velkým úspěchem.

Nejlepší Chardonnay na světě pochází z obce na Břeclavsku

Muži

Vinařství Bronislava Vajbara ze Zaječí porota ocenila dvěma zlatými medailemi, vinařství Znovín Znojmo si přivezlo jednu zlatou a dvě stříbrné, z nichž jedna je za růžový sekt. Na světových soutěžích se tak začíná prosazovat i tato stále populárnější kategorie z tuzemské vinařské produkce.

„Vinalies Mondial du Rosé je velmi prestižní soutěž, vyznačující se zejména vysokou úrovní s přísným hodnocením. V komisích usedají převážně odborníci z praxe, tedy lidé věnující se oboru dlouhodobě, kteří vínu opravdu rozumí. Hodnocená vína prochází skutečným zkoumáním, kdy porotci musejí například ke každému vzorku napsat komentář, který je součástí hodnocení. Vzhledem k přísnosti hodnocení se jedná o opravdu mimořádný medailový zisk pro moravská vína, protože uspět na takové soutěži je skutečně těžké,“ uvedl k výsledku soutěže Martin Šmíd, someliér Znovínu Znojmo, který reprezentoval ČR jako hodnotitel.

Zlatou získal πnot noir 3,14 Rulandské modré Rosé, pozdní sběr 2017 z vinařství Znovín Znojmo, který už má titul šampion kategorie polosuchých růžových vín na nedávné soutěži Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session.

Víno má zajímavý rodokmen. Vzniká ve spolupráci s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze a je opatřeno moderním skleněným uzávěrem, který zajišťuje dlouholeté zachování svěžesti a charakteru vína. Do stejné kategorie patří i stříbrem oceněné Rulandské modré ročníku 2020, což potvrzuje výjimečnost těchto vín.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám