Hlavní obsah

Přeočkování 4. dávkou začne už příští týden

Právo, ČTK, špf

Ministerstvo zdravotnictví povolí přeočkování 4. dávkou už v průběhu příštího týdne. Řekl to ve čtvrtek ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání vlády. Detaily chce resort představit příští týden. To, že bude rizikovým skupinám starším 60 let s přidruženými nemocemi umožněno přeočkování, ale neznamená, že by na ně měli jít okamžitě.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) stále platí doporučení, že by si lidé měli nechat dát 4. dávku až koncem srpna či začátkem podzimu.

„Ministerstvo doporučuje využít tuto nabídku až v druhé polovině srpna, pokud nespadáte do nějaké vysoce rizikové skupiny, kterou by ohrožoval i samotný omikron,“ vysvětlil Právu náměstek.

Jde podle něj o to, aby ochranný efekt očkování byl co nejsilnější během sychravých podzimních a zimních měsíců, kdy se očekává větší nápor viru na zdraví. Poradit by se proto měli lidé se svým lékařem.

Ke 4. dávce se půjde dostat nejprve v očkovacích místech bez registrace. Později u praktiků, kteří si musí vakcíny objednat. Rezervační systém na ostatní očkovací místa chce ministerstvo spustit na konci srpna.

Válek doporučuje nosit ve veřejné dopravě respirátory

Domácí

Ministerstvo uvádí, že je v provozu 356 očkovacích míst, bezregistračních je 56, zpravidla nemocnice. Třetí dávku má v Česku 4,2 milionu z 10,5 mi­lionu obyvatel. Základní očkování podstoupilo 6,9 milionu občanů.

Ministr ve čtvrtek také zopakoval, že neplánuje zavádět proticovidová omezení, ani nařídit nošení respirátorů či roušek. Doporučil je však rizikovým skupinám ve veřejné dopravě a zdravotnických či sociálních zařízeních. Resort sází na ohleduplnost a „inteligenci občana“.

Vrchol letní vlny za týden

Tento týden laboratoře denně hlásí kolem dvou tisíc nově nakažených. Na nemocnicích se to zatím neodráží. Počet hospitalizovaných se v úterý přiblížil 400, pacientů ve vážném stavu ale nepřibývá.

„Zatím nevidíme, že by šíření letní vlny mělo nějaký dramatický zdravotnický dopad. Drtivá většina nakažených má zatím bezpříznakové nebo mírné průběhy. Super těžké nákazy, kdy pacienti končí na JIP, jsou teď spíše výjimečné,“ uklidňoval na Radiožurnálu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Letní vlna covidu se podle něj blíží svému vrcholu, který očekává za týden až deset dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám