Hlavní obsah

Válek doporučuje nosit ve veřejné dopravě respirátory

Praha

Lidé by měli nosit respirátory ve veřejné dopravě a při návštěvách v domovech seniorů, doporučil ve čtvrtek po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Počet lidí nakažených covidem-19 v posledních týdnech roste. Vláda žádná omezení nepřipravuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Silně nejenom jako ministr, ale jako lékař doporučuju: noste roušky. Noste je v hromadné dopravě, noste je, když máte jakékoliv příznaky, kdy chráníte své starší příbuzné, když jdete do zdravotnického zařízení. To jsou riziková místa,“ řekl Válek.

Nošení roušek má podle něj smysl všude tam, kde je vysoká koncentrace lidí a špatné větrání. A také tam, kde jsou rizikové skupiny obyvatel, právě například v domovech seniorů či zdravotnických zařízeních.

Letní vlna covidu zesílila

Domácí

Některé nemocnice nošení roušek nařizují, případně omezují návštěvy na odděleních pro rizikové pacienty. Mohou to udělat přímo ve svých provozních řádech.

Nemocnice přetížené nejsou

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády zopakoval, že stát nemusí žádná preventivní opatření přijímat, protože nehrozí přetížení nemocnic. „Ani teď nepřipravujeme žádná razantní opatření s tím, že pečlivě sledujeme, co se děje v zahraničí,“ uvedl.

Ve středu se nemocí v Česku nově nakazilo 1984 lidí. V nemocnicích je 369 nakažených, z toho je 11 ve vážném stavu. Odborníci odhadují, že případů nemoci je ve skutečnosti mnohem více, protože lidé už se povinně nemusí testovat a covid vyléčí jako běžné respirační onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám