Hlavní obsah

Úřednická čtvrť: Babiš vytáhl kartu, kterou dráždí primátora Hřiba

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý zavítal do pražských Letňan, kde by podle jeho mínění mohla v budoucnu vyrůst nová vládní čtvrť, která by soustředila úředníky z ministerstev, jež jsou nyní rozeseta po metropoli. Pozemky ale patří Praze a ta stavbu odmítá. Babiš doufá, že primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) přesvědčí.

Záznam: Návštěva premiéra Andreje Babiše v pražských Letňanech, kde by mohla vzniknout takzvaná vládní čtvrťVideo: ČTK

 
Článek

„Ideu administrativního komplexu jsme vymysleli v roce 2016, když jsem byl na ministerstvu financí, a jsem přesvědčen o tom, že je to správné,” uvedl Babiš v Letňanech před pozemkem, na němž chce čtvrť vybudovat.

Zároveň glosoval i přiléhající metro v Letňanech, které se podle něj alespoň dostatečně využije. „Máme tady metro, které končí v poli, konečně bude mít nějaký smysl,” řekl premiér.

Hřib má tři podmínky

Pozemky, na kterých by Babiš rád úřednickou čtvrť vybudoval, ale z výrazné části patří Praze. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) od posledního setkání s premiérem, které proběhlo v květnu, trvá na několika podmínkách. Pokud je premiér splní, je ochoten o převodu pozemků jednat.

Praha požaduje dostavbu Pražského okruhu, který je primárně v gesci státu, dále financování dostavby vnitřního městského okruhu státem podobně, jako tomu je v Brně. Dostavba okruhu by měla přijít na 60 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Investice do okruhu Prahy by stát podle Babiše mohl poskytnout formou PPP projektu, kde by se společně podíleli jak stát, tak soukromý investor.

Babiš nemocnici nechce

Dále výměnou za pozemky Hřib požaduje, aby stát investoval 8,5 miliardy korun do stavby nové nemocnice, která by nahradila zastarávající Nemocnici Na Bulovce, a primátor chce v Letňanech mít také byty a veřejnou vybavenost.

Na třetí pražskou podmínku, tedy vybudování nemocnice, Babiš ale nekývl. „Snažím se být vstřícný. V Praze stát vlastní všechny nemocnice, takže si dovolím říct, že odborníci na ministerstvu zdravotnictví tomu rozumí, a proto přichází s projektem traumacentra. Doufejme, že to bude pan primátor akceptovat,” uvedl na briefingu v Letňanech před novináři premiér.

Primátovi ještě vzkázal, že jeho bývalá primátorka Adriana Krnáčová ve městě nechala dost peněz, tak ať je Praha využije.

„Praha je nejbohatší město. Bývalá primátorka Adriana Krnáčová tam nechala dost peněz a zatím se nic neděje,” řekl Babiš.

Foto: ČTK

Andrej Babiš (ANO)

Premiér zároveň uvedl, že se s primátorem tento týden sejde. K tématu je na 1. října plánována i konference s odborníky ze zahraničí.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVN), jehož předsedkyně Kateřina Arajmu premiéra doprovází, již dříve informoval, že by kvůli vybudování úřednické čtvrti v Letňanech přestěhoval ze 70 budov 9773 zaměstnanců.

Byty, muzea i prodej

Za nájem těchto budov by ročně ušetřil 175 milionů korun a za provoz a údržbu 273 milionů korun.

Podle ředitelky Arajmu byla v roce 2016 provedena detailní analýza pozemků z hlediska územního plánu a dopravní kapacity a jednoznačně nejvhodnější jsou Letňany. Do komplexu plánuje stát přestěhovat celé ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo kultury nebo budovy pod ministerstvem financí i samotný ÚZSVM. Část budov by stát prodal, část přebudoval na byty a část otevřel veřejnosti například jako muzea.

Praha chce rovněž jednat o výměně několika dalších stovek budov a chce získat objekt, kam by se mohl přestěhovat magistrát hlavního města z nákladného nájmu ve Škodově paláci. Hovoří se o Karlínských kasárnách, která paztří státu.. Ředitelka Arajmu uvedla, že jednání o převodu stále trvá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám