Hlavní obsah

Babiš a Hřib se přeli o vládní čtvrť v Letňanech

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), zástupci rady a premiér Andrej Babiš (ANO) se od říjnových voleb poprvé ve čtvrtek sešli na jednání. Řešili pražskou dopravu, ale i možnou výstavbu tzv. vládní čtvrti v Letňanech, kterou premiér dlouhodobě prosazuje. Hřib je naopak proti výstavbě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zprava primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) po jednání s premiérem Andrejem Babišem.

Článek

Primátor po jednání uvedl, že s premiérem řešili především spolufinancování projektů, které se týkají Prahy, ze strany státu. Jde především o pražský i městský okruh, železniční dráhu na letiště a dále do Kladna a peníze na opravy mostů.

„Máme shodu ohledně stavby pražského okruhu. Máme velký zájem, abychom konečně s touto investicí pohnuli, jelikož je pro Prahu strategická,” reagoval na jeho slova premiér Babiš. Obě strany budou mít kvůli pražskému okruhu příští týden další schůzku.

Vládní čtvrť v Letňanech

Vybudování vládní čtvrti v Letňanech prosazuje premiér Andrej Babiš už několik let. [celá zpráva]

„Je to skvělý a rychle návratný projekt. Myslím, že administrativní centrum by mělo zásadní pozitivní vliv na fungování Prahy. Je to na okruhu Prahy a večer tam nikdo nejezdí a plno občanů by tak nemuselo jezdit do centra. Divím se, že někdo projekt kritizuje,” hájil Babiš výstavbu centra na pozemcích, které nyní vlastní Praha.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání se primátorem hlavního města Zdeňkem Hřibem o investičních záměrech v Praze.

Stát by za to městu mohl poskytnout budovy, které mu nyní patří, a z uvolněných ministerských budov by podle premiéra i ředitelky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřiny Arajmu mohly vzniknout byty.

„Máme nejvíce roztříštěné umístění státních zaměstnanců. Naším cílem je hledat lokalitu, která je výborně dopravně dostupná a umožní stavbu na zelené louce. Jako východisko vidíme možnost výměny nemovitostí. Uvolněné historické budovy by byly otevřené pro veřejnost,” řekla po čtvrtečním jednání Arajmu.

Hřib: Nechci v Praze úřednické ghetto

Primátor Zdeněk Hřib se již několikrát vyjádřil, že se záměrem vybudování takové čtvrti nesouhlasí, a zopakoval to i nyní. „Není vhodné stavět v Praze úřednické ghetto. Náš záměr je nyní mít v Letňanech primárně rezidenční čtvrt a vystavět tam novou severní moderní nemocnici,” reagoval po jednání Hřib.

U pozemků v Letňanech se také v listopadu 2018 uvažovalo o výměně za zámeček na Veleslavíně. Navrhoval to premiér. Varianta však podle zástupců Prahy padla, jelikož o objekt má nyní primárně zájem ministerstvo kultury. Výměna by podle Prahy ani tak nebyla dostatečně adekvátní. [celá zpráva]

V rámci prvního jednání mezi vládními zástupci a zástupci Prahy se řešilo i to, že magistrát by chtěl pro své úředníky najít jinou budovu než Škodův palác, kde platí nájem. Podle zástupců města by mohlo jít třeba u budovu invalidovny nebo karlínská kasárna.

Na schůzce byli kromě Hřiba a Babiše přítomni i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nebo ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Za město dorazilo skoro celé pražské vedení a došlo i na kuriózní moment, kdy po jednání měli tiskovou konferenci v prostorách, kde běžně mívá tiskové konference vláda.

Foto: Novinky

Pražský primátor Zdeněk Hřib po jednání představitelů pražské radnice s vládou Andreje Babiše

Radní pro majetek Jan Chabr po jednání Novinkám sdělil, že hrozí, že pokud Praha na výměnu pozemků v Letňanech nepřistoupí, stát svou podporu Praze přehodnotí.

„Pan premiér nabízí Praze spolupráci a účast na mnoha projektech, nicméně velkou podmínkou vzájemných vztahů je právě požadavek na směnu pozemků v Letňanech zamýšlených pro stavbu vládní čtvrti. Pakliže by se daná směna nerealizovala, je zřejmé, že dojde k zásadnímu přehodnocení vztahů a plnění žádostí Prahy,” uvedl Novinkám po schůzce radní Chabr.

Setkání se uskutečnilo na žádost premiéra na Úřadu vlády. Ten Hřiba ke schůzce vyzval už během listopadu, a právě o potřebě vládní čtvrti pro Prahu se zmiňoval. Dopis mají Novinky k dispozici. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám