Hlavní obsah

Přehledně: Co se otevře po 11. květnu

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 11. května čeká Česko další vlna rozvolňování opatření zavedených proti šíření koronaviru. Otevřou například kina, muzea, divadla nebo venkovní zahrádky restaurací. Provoz obnoví také kadeřnictví, holičství a obchodní centra. Část studentů se také bude moci vrátit do škol. Výčet změn přinášejí Novinky přehledně v článku.

Foto: Vláda.cz

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností.

Článek

Restaurace

Otevřou se zahrádky restaurací, hospod, bufetů, kaváren, vinoték nebo pivoték. Na nich bude smět být i obsluha. Zpřístupněné budou také toalety.

Počet lidí u jednoho stolu nebude omezený. Od dalších stolů ale budou muset mít odstup 1,5 metru. Stoly a židle se pak budou muset dezinfikovat po každé skupině. Zákazník u svého stolu nebude muset mít při konzumaci roušku.

Přehledně: Co se otevře dříve a jak se mění používání roušek

Koronavirus

Obchody

Od pondělí mohou otevřít i všechny provozovny, které jsou větší než 2500 metrů čtverečních. Ty byly doposud uzavřené.

Nově bude opět možné zkoušet v obchodech oblečení. V případě reklamací ale musí být šatstvo uloženo po dobu 24 hodin do karantény.

Otevřít mohou i nákupní centra a v nich i všechny obchody s výjimkou provozoven stravovacích služeb. Zatím v centrech nebudou otevřené dětské koutky.

U vstupu do nákupních center a před jednotlivými obchody bude zajištěna dezinfekce. Lidé se v centrech nebudou moci shlukovat a budou muset dodržovat dvoumetrový odstup.

Otevřít by měly také herny a kasina.

Přehledně: Co se kdy otevře podle zrychleného scénáře

Domácí

Služby

Od 11. května otevřou také holičství a kadeřnictví. Provoz obnoví i kosmetické služby jako pedikúry, manikúry, solária, masérny nebo regenerační a rekondiční služby.

Pracovníci budou muset mít roušku a ochranný štít. U zaměstnanců se bude sledovat také teplota a další symptomy spojené s koronavirem. Při tělesné teplotě nad 37 stupňů nebudou smět pracovat.

Přehledně: Volný pohyb osob - co můžeme a co vláda stále zakazuje

Koronavirus

Divadla, kina, galerie, koncerty

V pondělí otevřou také muzea, galerie a výstavní síně. Obnovit provoz by měla i divadla a kina a konat se mohou také koncerty. V prostorech ale bude smět být spolu najednou nejvýše 100 osob. Otevřít smí také venkovní prostory zámků, hradů nebo skanzenů.

Divadla, kina i galerie se chystají na uvolnění omezení. To ale budí spíše rozpaky

Kultura

V divadle i kině budou diváci sedět v rozestupech ob jednu řadu. Mezi lidmi bude vždy minimálně jedno volné sedadlo, pokud se nebude jednat o členy jedné domácnosti. V kinech a divadlech nebude možné prodávat potraviny ani nápoje.

Do 100 osob se mohou konat také další hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách, jako jsou bohoslužby či svatby.

Základní, umělecké školy a školky

Vrátit se mohou od pondělí také dobrovolně na výuku žáci 9. ročníků základních škol, a to výhradně pro účely přípravy na přijímací zkoušky na střední školy.

Po příchodu si budou muset vydezinfikovat ruce. Scházet se pak budou smět pouze na konzultacích ve skupinkách do 15 lidí. Pokud bude zajištěn dostatečný odstup, nebudou muset mít ve třídě roušky.

Maturity budou od začátku června, vyhlásil Plaga. Přijímačky na SŠ krátce poté

Domácí

Děti v mateřských školách by měly co nejvíce času trávit venku. Nebudou již muset ale nosit roušky.

Obnoví se také výuka na základních uměleckých školách a jazykových školách. Výuky se ani v tomto případě nesmí účastnit více než 15 osob.

Foto: Ministerstvo školství ČR

Harmonogram uvolnění škol a školských zařízení (platný od 30. 4. 2020)

Střední a vysoké školy

Do škol se mohou od 11. května vrátit také studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol, a to za účelem přípravy na maturitní zkoušky, závěrečné zkoušky a absolutoria. Účastnit se mohou konzultací, maximálně však v počtu 15 lidí.

Na vysoké školy se mohou vrátit studenti všech ročníků. I v tomto případě ale platí podmínka 15 osob ve výuce. Ta se ale nevztahuje na klinickou a praktickou výuku.

Sportovní akce

Vedle venkovních se otevřou nově také vnitřní sportoviště. Sportovat v nich bude moci současně 100 osob, do stejného počtu lidí se mohou konat také závody a tréninky.

Sportovci nemusí nosit roušky, ostatní ale ano. Stejně jako v případě fitness center nemohou být využívány v prostorách sportovišť sprchy a šatny. Otevřené ale budou toalety.

Doprava

Od 11. května se obnoví také železniční i autobusová doprava do zahraničí. Mělo by tak být možné pro překročení hranice využívat například autobusy nebo vlaky, které dopravci vypraví.

Na zpáteční cestě se ale budou muset lidé prokázat negativním testem na covid-19. Ten nesmí být starší než čtyři dny. Otázkou je, do jakých zemí ale budou smět Češi vycestovat, většina států je totiž pro turisty uzavřená.

Reklama

Výběr článků

Načítám