Hlavní obsah

Předsedou STAN zůstává Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Staronovým předsedou vládního hnutí STAN se v sobotu stal Vít Rakušan. V proslovech k delegátům uznal chyby a odpovědnost za kauzy, jež v minulých měsících hnutí zasáhly, a slíbil změnu. Právě výměna vedení hnutí má být jejím začátkem. „Už si nemůžeme dovolit další zklamávání voličů. Nejsme žádní mafiáni, žádná hlava hydry,“ prohlásil v této souvislosti Rakušan. Dostal 292 hlasů od celkem 305 delegátů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vít Rakušan na mimořádném sněmu hnutí STAN

Článek

„Jsme v nejtěžší situaci, v jaké jsme kdy byli. STAN nevyrostl náhodou, reprezentoval nějaký politický koncept. A jako jediný je decentralizovaný, má praktický pohled. I po všech těch přešlapech, i po tom, v jaké situaci jsme, poptávka po takovém konceptu nezmizela, stále tu je. Naším úkolem je, aby STAN ukázalo, že je stále politickou a životaschopnou silou,” řekl ve svém kandidátském projevu Rakušan, který ve volbě neměl protikandidáta.

Stejně jako už ve svém úvodním projevu na sobotním sněmu se dotknul kauz, které v posledních měsících vládní hnutí poškozují a kvůli nimž partaji padají preference.

„Pokud mluvíme o tom, že politika musí být čistá a transparentní a máme lidi, kteří tak nečiní, tak nám to nikdo nebude věřit. Už si nemůžeme dovolit další zklamávání voličů, protože ten koncept, který reprezentujeme je kvalitní. Musíme ho naplnit,” dodal s tím, že hnutí STAN nejsou žádní mafiáni či hlava hydry, jak je označují někteří opoziční politici.

Rakušan: Můžeme si za to ve STAN sami. Jsme rekordmani v sekání problémů

Domácí

Hnutí se podle něj nesmí bát otevírat nejrůznější témata, konkrétně zmínil například přijetí eura. „Nebojme se říct, že Starostové a nezávislí jsou pro euro. Veďme o tom diskusi i s našimi koaličními partnery. Dělejme pro to maximum, a i kdyby to nebylo teď možné, tak se to nebojme říkat,” prohlásil.

Ocenil také počet uchazečů o post ve vedení hnutí, ale i počet postavených kandidátek do zářijových komunálních a senátních voleb. „Byly strany, které musely hledat do vedení lidi. My máme přetlak. Máme přes 700 kandidátek v komunálních volbách. Vy jste přesvědčili ty lidi, ne my nahoře, my jsme spíš dělali ostudu,” poděkoval členům.

Rakušan získal 292 hlasů z celkových 297 hlasujících. Celkem se vydalo 305 lístků. „Myslím si, že tentokrát je to v mnoha případech nejen výraz důvěry, ale také výraz škodolibosti. Přesto děkuji,” řekl po zvolení staronový šéf.

Samotné volbě vedení předcházelo odvolání všech dosavadních členů předsednictva. Celkem bude mít nové vedení STAN čtrnáct členů.

Prvním místopředsedou Vlček, ve nejužším vedení i Farský

Druhým mužem hnutí, tedy prvním místopředsedou, se následně stal poslanec a místopředseda klubu Lukáš Vlček. „Musíme být jako tým. Buď se jako tým uzdravíme, nebo zahyneme,” řekl po svém zvolení.

Navzdory slibům o obrodě se možná trochu překvapivě stal místopředsedou i Jan Farský, který dosud zastával post prvního místopředsedy a v minulých měsících čelil kritice kvůli studijní stáži v USA v době poslaneckého mandátu. Po tvrdé kritice se křesla ve Sněmovně nakonec vzdal.

Od delegátů Farský dostal ze všech zvolených místopředsedů nejvíce hlasů, a to 229. Dalšími místopředsedy pak byli zvoleni poslanci Jan Lacina (177 hlasů) a Michaela Šebelová (228) a náměstek plzeňského hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (221).

Vzpomínalo se i na Michalika 

Rakušan před svým kandidátským projevem neopomněl zmínit nedávnou tragédii, kdy v červnu nečekaně zemřel dlouholetý starosta a vlivný člen STAN Věslav Michalik (59). Delegáty požádal o symbolickou minutu ticha. „Děkuji Věslavu Michalikovi za vše, co pro nás udělal,” pronesl Rakušan.

K obměně předsednictva hnutí přistupuje v návaznosti na řadu kauz a problémů, které v posledních měsících STAN muselo řešit. Jakýmsi symbolem sněmu je náplast, jíž na propagačních materiálech hnutí přelepilo svůj znak, a prosba „Nechte nás to spravit”.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Mimořádný celorepublikový sněm hnutí STAN.

Asi nejvýraznějším problémem, s nímž se musí hnutí vypořádat, je kauza Dozimetr týkající se údajného ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku. V ní je vazebně stíhán dnes již bývalý předseda pražské buňky STAN Petr Hlubuček. Kvůli kontaktům s údajnou hlavou organizované skupiny Michalem Redlem odstoupil z postu ministra školství Petr Gazdík.

V nedávné době muselo hnutí řešit také otázku financování a sponzorských darů, kdy některé přišly od obviněných právnických osob. Po rozsáhlé kritice STAN všechny dary od právnických osob vrátilo, i když podle něj žádný zákon neporušilo.

Kandidátka STAN v Poděbradech odstoupí celá, do voleb půjde pod jinou značkou

Domácí

To se promítlo také do sněmu, který je podle středočeské hejtmanky Petry Peckové střídmější, protože hnutí musí šetřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám