Hlavní obsah

Přednost při očkování dostanou i akademici VŠ či nepedagogové, sdělilo MŠMT

Praha

Přednostní očkování proti covidu-19 se má týkat kromě pedagogů z regionálního školství i akademických pracovníků vysokých škol. Zařazeni mají být do prioritní skupiny 1B – hned po lidech s nejvyšší prioritou, jako jsou zdravotníci a nejstarší občané. Upřednostněni by při vakcinaci měli být též nepedagogičtí pracovníci ve školství či zaměstnanci výchovných zařízení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Oznámila to mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová s tím, že metodiku očkování ve středu projednávala vláda.

„Ministerstvo zdravotnictví v očkovací strategii zohlednilo všechny připomínky MŠMT, za což mu patří velký dík. Prioritizace pracovníků ve školství se týká nejen pedagogických pracovníků, ale i těch nepedagogických,” potvrdila ve čtvrtek pro Novinky.

Očkovat jen učitele ZŠ? Neopomeneme žádné pedagogy, dohodla se ministerstva

Věda a školy

Podle Lednové půjde o pracovníky mateřských, základních, středních i vyšších odborných škol, včetně škol speciálních a konzervatoří.

„Dále jde o zaměstnance diagnostických ústavů, dětských domovů i dětských domovů se školou, výchovných ústavů a středisek výchovné péče,” vyjmenovala.

Třídnické příplatky se možná zvýší. Podle novely by směli učit i lidé bez pedagogického vzdělání

Věda a školy

Vyslyšení rektorů

Do strategie očkování se podle ní podařilo zařadit i akademické pracovníky vysokých škol, kteří v ní dříve chyběli. Česká konference rektorů se proto na začátku ledna obrátila na vládu, aby v zájmu co nejrychlejšího obnovení běžné výuky zvážila upřednostnění akademiků při očkování ve stejné skupině s ostatními pedagogy.

Sklenička: Další semestr na distanc už VŠ nedají

Domácí

Učitelé i nepedagogové ve školství budou podle Lednové zařazeni do prioritní skupiny s označením 1B. Má jít o druhou prioritní skupinu po té, do které spadají například zdravotníci a nejstarší lidé. Dosud se počítalo s tím, že stejnou prioritu jako učitelé budou mít třeba policisté, vojáci či vláda.

„Kdy by tyto skupiny měly být oočkovány, to závisí z velké části na tom, jak budou do České republiky vakcíny dorážet,” doplnila mluvčí. Tyto informace podle ní bude poskytovat spíš ministerstvo zdravotnictví.

Babiš: Naočkováno přes 70 tisíc lidí

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu prohlásil, že v Česku bylo podle odhadů zatím proti covidu-19 naočkováno 70 až 75 tisíc osob. Oficiálně nahlášeno z očkovacích center bylo 61 474 lidí.

Babiš: Naočkováno bylo až 75 tisíc lidí

Koronavirus

Očkovací látky od firmy Pfizer, která se do Česka dodává od 26. prosince, dorazilo přes 169 tisíc dávek, z nich 71 tisíc toto úterý. V tuzemsku je už i vakcína od společnosti Moderna.

Do Česka dorazila Moderna, která je na skladování méně náročná

Domácí

Skupinu s nejvyšší prioritou, kde jsou kromě zdravotníků také lidé nad 80 let, tvoří podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) 700 tisíc lidí. Až bude dost vakcíny, mělo by se podle něj očkovat až 100 tisíc lidí denně.

Zatím se ale u nás podle oficiálních čísel očkuje celkově spíše méně než v okolních zemích.

Česko v rychlosti očkování zaostává a je opět na chvostu Evropy

Domácí

V ČR je jinak podle statistik resortu školství zhruba 11 000 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol či konzervatoří, ve kterých pracuje kolem 170 000 učitelů. Akademických pracovníků vysokých škol bylo loni zhruba 26 tisíc.

Jsou na řadě: Lidé nad 80 let se mohou hlásit na očkování. Jak na to?

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám