Hlavní obsah

Pražští zastupitelé chtějí řešit pochybné výběrové řízení v pronájmu Šlechtovy restaurace

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jaké byly podmínky neveřejného výběrového řízení na provozovatele Šlechtovy restaurace v lukrativní pražské Stromovce? Otázka, na kterou budou chtít znát pražští zastupitelé odpověď během jednání zastupitelstva příští týden. Pochybnosti se objevují především proto, že vítězem se stal Vinohradský pivovar, kde má podíl i Matěj Turek – kandidát hnutí Jana Čižinského Praha sobě. Primátor Zděnek Hřib (Piráti) dokonce prosazuje novou soutěž.

Šlechtova restaurace v pražské Stromovce nyní prochází rekonstrukcí.

Článek

„Je zarážející, jakým způsobem výběrové řízení proběhlo. Kontrolní výbor jednomyslně přijal usnesení o zařazení tohoto bodu na jednání zastupitelstva. Jde o to, aby se zbavilo pochybností, že výběrové řízení bylo v rozporu s právem,“ řekla Novinkám předsedkyně kontrolního výboru magistrátu Jaroslava Janderová (ODS).

Uzavřené výběrové řízení na provozovatele Šlechtovy restaurace uspořádala městská společnost Obecní dům, a. s. Ředitel společnosti Vlastimil Ježek ale již dříve upozorňoval, že se jedná o výběrové řízení až na budoucího provozovatele. Jeho podmínky ale stále zveřejněny nejsou. V srpnu Praha informovala o tom, že vítězem je Vinohradský pivovar.

Čeká se na smlouvu s Prahou

Dozorčí rada se s představenstvem společnosti také v úterý shodla, že zatím nebude s Vinohradským pivovarem uzavírat žádnou závaznou smlouvu. Dosud totiž chybí klíčová smlouva mezi Prahou a Obecním domem, a. s., o pronájmu Šlechtovy restaurace, a Obecní dům tak ještě oficiálním provozovatelem Šlechtovy restaurace není.

„Až do přijetí nájemní smlouvy také vedením hlavního města nebude a. s. Obecní dům vyvíjet žádné právní kroky k uzavření smlouvy s budoucím provozovatelem Šlechtovy restaurace,“ píše v tiskové zprávě předseda představenstva Vlastimil Ježek.

Návrh nájemní smlouvy mezi Prahou a Obecním domem, a. s., kterou mají Novinky k dispozici, už v úterý schválila dozorčí rada Obecního domu, v pondělí se jí bude zabývat i rada hl. m. Prahy. Nájem je stanoven na 994 tisíc korun ročně bez DPH.

Pokud Praha smlouvu schválí, definitivní slovo ve výběru provozovatele bude mít představenstvo společnosti Obecní dům.

Hřib: Ať je nová soutěž

Celá věc vzbuzuje pochybnosti i proto, že věc je v gesci radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha sobě) a Šlechtovka je i na území Prahy 7, kde je Praha sobě ve vedení již pátým rokem. Do svého koaličního partnera se pustili i Piráti a Spojené síly a požadují vysvětlení. Čižinského nešetří ani opozice.

Primátor Zdeněk Hřib chce dokonce uspořádání nového výběrového řízení. „Považuji za ideální tu soutěž zrušit a vyhlásit znovu. Ale je to na odpovědnosti Prahy sobě Jana Čižinského, která to má v gesci. Tento systém výběru provozovatele a vzájemně nastavené podmínky mi nepřijdou vhodné,“ napsal Novinkám Hřib.

Rekonstrukce Šlechtovy restauraceVideo: Novinky

Sám předseda hnutí Jan Čižinský ale jakýkoliv střet zájmů popírá a stejně hovoří i akcionář Matěj Turek.

„Pokud by to bylo tak, že by společnost byla kvůli Matěji Turkovi zvýhodňovaná, tak by to bylo samozřejmě špatně, ale nedopustit, aby se výběrového řízení účastnila i firma, která má třeba i kandidáta do zastupitelstva, by bylo diskriminační. S Matějem Turkem spolupracujeme právě proto, že je to člověk, který se v byznysu vyzná,“ uvedl již dříve Čižinský.

Sám Turek Novinkám již dříve uvedl, že zveřejnění podmínek podporuje. „Myslím, že ke zveřejnění by dojít mělo. Jinak ale nejsem členem hnutí. Žádný střet zájmů v tom necítím, protože nejsme ani na jedné straně nijak zapojení. V pivovaru jsem navíc menšinový podílník,“ uvedl Turek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám