Hlavní obsah

Pražský hrad je hermeticky uzavřený. Ovčáček neřekl, kdy se otevře

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se kvůli koronaviru uzavřely vnitřní prostory hradů, zámků a galerií, venkovní prostory, kde se neplatí vstupné, zůstaly většinou otevřené. To však neplatí pro Pražský hrad, který je od 11. března zcela nepřístupný a ještě několik týdnů podle tiskového mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka zůstane.

Uzavřený Pražský hrad v době koronaviruVideo: Novinky

 
Článek

„Jde o nezbytné opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. Hrad byl uzavřen na základě doporučení Krizového štábu Kanceláře prezidenta republiky,“ napsal Novinkám tiskový mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Omezení průchodu zavedl Hrad už v roce 2015 a v roce 2016 pak přidal tolik kritizované kontrolní rámy. Nyní je Hrad uzavřen úplně. „Od 11. března jsou uzavřeny objekty a o několik dnů později byl uzavřen celý areál,“ doplnil Ovčáček.

Hranice by měly zůstat zavřené ještě rok, řekl Zeman

Koronavirus

Uvolňování se podle něj plánuje v řádu týdnů. „S uvolňováním samozřejmě počítáme, ale příslušné kroky budeme oznamovat až v okamžiku, kdy budou rozhodnutí definitivně učiněna, protože chceme k veřejnosti přistupovat zodpovědně. Uvolnění je při současném epidemiologickém vývoji otázka týdnů, nikoliv měsíců,“ doplnil.

Neprodyšné uzavření budí otázky i s ohledem na to, že od 12. března není na Hradě přítomen ani prezident Miloš Zeman. Ten pobývá na zámečku v Lánech.

Kdy se otevře, není jasné

Podle současného vládního plánu na uvolňování by měly být zpoplatněné venkovní prostory hradů a zámků zpřístupněny 11. května a vnitřní poté 25. května.

Praha, jak jste ji ještě neviděli. A snad už ani neuvidíte

Koronavirus

Na dotaz, zda se bude hradní krizový štáb řídit v otevírání doporučením vlády, Ovčáček jasně neodpověděl, ale rozhodnutí vlády i Ústředního krizového štábu jsou podle něj „aplikována a uplatňována“.

Pražský hrad nespadá pod Národní památkový ústav, a tak na otevření nemá vliv ani ministerstvo kultury. „Uzavření Hradu je dlouhodobější problém. Kdyby to záleželo na mně, tak bych udělal, aby to bylo průchodné. To, že je zavřený, se mi nelíbí, ale nespadá pod nás, tudíž nemůžeme rozhodovat o jeho otevření,“ řekl Novinkám ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zaorálek dodal, že většina objektů hradů a zámků, kde se neplatí vstup, je veřejnosti i v době koronaviru přístupná bez omezení. Jedná se například o prostor zámku Valeč nebo zahrady v Lednicko-valtickém areálu.

Poslední akce byla na Hradě 12. března. Tehdy se Zeman setkal s novým ombudsmanem Stanislavem Křečkem. Další bude podle Ovčáčka až mše svatá, a to 5. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám