Hlavní obsah

Pražská magistrátní opozice žádá hlavu Hřiba, Scheinherra i ředitele DPP Witowského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská magistrátní opozice, v níž je ODS a hnutí ANO, požaduje rezignaci primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě), pod kterého spadá DPP, ale také ředitele podniku Petra Witowského. Důvodem je kauza nyní již bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), kterého policie spolu s dalšími obvinila kvůli údajné korupci právě při zakázkách dopravního podniku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petr Witowski

Článek

„Je to největší korupční kauza v historii Prahy. Rezignovat by měl primátor Zdeněk Hřib i jeho náměstek přes dopravu Adam Scheinherr z Prahy Sobě, protože nesou plnou politickou odpovědnost za rozkrádání v dopravním podniku,” sdělila Novinkám starostka Prahy 2 a šéfka zastupitelů ODS Alexandra Udženija.

Podle ní by měl skončit ve funkci také ředitel DPP Petr Witowski, který do čela podniku přišel po nástupu současného vedení města.

„Pan ředitel Witowski by měl být odejit okamžitě. Co je to za ředitele, kterému jeho podřízení, podivní lobbisti a podnikatelé, rozkrádají firmu pod rukama?” podotkla opoziční zastupitelka.

Dusno na pražském magistrátu: Věděl jsem, že se děje něco nekalého, připustil Scheinherr

Domácí

Propojení politiky, veřejné správy a podnikatelského prostředí odhalila středeční rozsáhlá policejní akce, ze které vzešlo 11 obviněných lidí, včetně již bývalého náměstka primátora, exčlena dozorčí rady DPP a starosty pražských Lysolají Petra Hlubučka (STAN), lobbisty Michala Redla či ekonomického náměstka DPP Mateje Augustína.

Scheinherr brání Witowského 

Smířlivější směrem k Witowskému je zastupitel ANO a kandidát na primátora Patrik Nacher.

„Nejsem ten, který by tu chtěl všechny preventivně odvolávat. Snažím se v těch věcech orientovat. Mám s ním třeba dobrou zkušenost, co se týče věcí, které se týkaly zastropování dětských dluhů, Milostivého léta a tak podobně. To s tím byznysem nemá nic společného,” řekl Novinkám Nacher.

„Logika asi velí, že když je pozatýkán náměstek primátora a čtyři členové představenstva z pěti, tak je to otázka převzetí zodpovědnosti. Jen se chci dostat do vnitřností celé té kauzy. Jakou roli v tom hrál on,” doplnil.

Náměstek primátora Prahy Hlubuček obviněn po rozsáhlé razii

Krimi

Podobně jako Udženija by však Nacher spíše uvítal vyvození politické odpovědnosti.  „Vnímám spíše politickou zodpovědnost náměstka a primátora. Je férové si říct, že tohle tu po roce 1989 nebylo, i přesto, že se mluvilo o divokých 90. letech. Házela se špína na hnutí ANO a ODS, ale takový zákrok, aby policisté běhali se psem náměstku na zahradě, to tu opravdu nebylo,” uzavřel.

Jakékoliv pochybení ředitele podniku Witowského odmítá jeho nadřízený, tedy náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. Odvolat jej prý neplánuje, jelikož je s jeho prací v podniku prý „naprosto spokojen”.

„Je vidět, že vykonává svou práci dobře a poctivě. Dlouhodobě vystupoval pro to, aby byl Augustín odvolán, a zároveň byly jeho kroky z jeho strany velmi pečlivě kontrolovány,” hájil Witowského náměstek.

Několik vedoucích pracovníku DPP na policii 

Právě kvůli prosazení Augustína do vedení DPP na návrh Spojených sil pro Prahu a zejména Hlubučka se zřejmě policie o dění okolo podniku začala zajímat. Scheinherr totiž před zhruba dvěma lety podal trestní oznámení pro podezření z korupčního jednání.

Rakušanovo vedení se začíná rozpadat

Domácí

Augustín je podle náměstka jediným z představenstva DPP, který byl v kauze obviněn. Novinkám pak řekl, že na tzv. překážku byli na základě informací od policie postaveni také tři zaměstnanci podniku. A to vedoucí odboru technické správy objektů DPP Martin Vejsada, vedoucí právního odboru Dalibor Kučera a vedoucí jednotky IT Luděk Šteffel.

Zda jsou obviněni, explicitně nepotvrdil, ačkoliv zdroje Novinek o těchto jménech mluví.

Reklama

Související články

Opozice vyzvala Rakušana k rezignaci

Hnutí STAN je mafie a provozuje organizovaný zločin, reagují opoziční politici na kauzu nyní už bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Zástupci...

Výběr článků

Načítám