Hlavní obsah

Náměstek primátora Prahy Hlubuček obviněn po rozsáhlé razii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 11 lidí kvůli podezřením ohledně hospodaření pražského dopravního podniku. Informoval o tom ve středu žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Adam Borgula. Podle informací Radiožurnálu jsou mezi obviněnými náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) a podnikatel Michal Redl.

Náměstka Hlubučka odvádějí v poutechVideo: Aktu.cz

 
Článek

Hlubuček a Redl jsou podle Radiožurnálu podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině. Stíhání Redla se navíc týká nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

Podle serveru Lidovky.cz má mezi obviněnými být lobbista Pavel Dovhomilja, který se pohybuje v IT sféře a zabýval se zakázkami dopravního podniku.

Vila náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, kam také dorazili policisté. Zdroj. Aktu.czVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Trestní stíhání souvisí s policejní razií, která ve středu probíhá na desítkách míst v metropoli.

Podle informací, které přinesla média, se mé trestní oznámení týkalo stejné skupiny lidí, která je předmětem dnešního zásahu.
Adam Scheinherr, radní Prahy pro dopravu

„Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením spol. Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,” napsal Borgula v tiskové zprávě na webu VSZ.

Velká razie v Praze. Policie zasahuje i u náměstka primátora

Krimi

Kriminalisté od rána zasahují na několika místech v Praze, mimo jiné na pražském magistrátu. V dopravním podniku měli navštívit kanceláře technického, bezpečnostního, ekonomického či personálního ředitele, dále pak měli vstoupit i do kanceláří šéfů právního oddělení či správy majetku.

Hlubuček je členem dozorčí rady dopravního podniku. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Twitteru potvrdil, že policisté jsou v Hlubučkově kanceláři.

Foto: Aktu.cz

Náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) odvádějí v poutech

Server iRozhlas později uvedl, že podle informací Radiožurnálu jsou mezi obviněnými Hlubuček i podnikatel Michal Redl.

Foto: Vít Hassan

Náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) odvádějí v poutech.

Scheinherr podal už dříve trestní oznámení

O policejní akci informoval mezi prvními server iDnes.cz, který s odkazem na důvěryhodný zdroj uvedl, že se prověřování týká právě Redla. Podle serveru policie zasahuje rovněž ve Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Detektivové zamířili také na ředitelství Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. „Informaci mohu potvrdit. Poskytujeme součinnost,” sdělila Novinkám mluvčí Petra Kučerová.

DPP gesčně spadá pod náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě). Ten prý informace o tom, čeho přesně se zásah týká, nemá, ale poznamenal, že v minulosti podal kvůli podezření z korupce trestní oznámení.

Foto: Aktu.cz

„Podle informací, které přinesla média, se mé trestní oznámení týkalo stejné skupiny lidí, která je předmětem dnešního zásahu. Udělal jsem tak maximum a nyní je zbytek na práci Policie ČR. Naši práci na tom, že se zase po letech rozhýbaly důležité dopravní stavby v Praze, nesmí poškozovat korupční jednání," sdělil ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám