Hlavní obsah

Právník Antoš: Stát nemůže lidem zakazovat výjezdy do konkrétních zemí

Právo, ada, nig

Zákaz vycestování z Česka do zemí postižených jihoafrickou a brazilskou mutací koronaviru není věcí ústavnosti, ale zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle odborníka z katedry ústavního práva Právnické fakulty UK Marka Antoše však ani tento zákon takovou pravomoc ministerstvu zdravotnictví nesvěřuje.

Foto: Právnická fakulta Univerzity Karlovy

Marek Antoš

Článek

Ministerstvo zdravotnictví svým opatřením zakázalo od pátku lidem vycestovat do některých afrických zemí a Brazílie s odkazem na šíření agresivnější mutace koronaviru v oblasti. Je takové rozhodnutí v souladu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod?

Mně se zdá, že v tomto případě ani nejde o otázku, zda je to v souladu s Ústavou, ale čistě o soulad se zákonem o ochraně veřejného zdraví, na který se ministerstvo odvolává.

A je to v souladu s tímto zákonem?

Podle mého názoru zákon o ochraně veřejného zdraví ministerstvu takovou pravomoc nesvěřuje. Ministerstvo má pravomoc přijímat rozhodnutí proti zavlečení nemocí k nám, kde může stanovit podmínky třeba pro karanténu nebo testování, ale nejsem přesvědčen, že tento zákon umožňuje resortu zakazovat vstup do konkrétních zemí.

Začal platit zákaz cest na Zanzibar. Cestovní kanceláře hledají alternativy

Koronavirus

Může vláda nebo jen ministerstvo zakázat občanům vycestovat ze země?

To nemůže, ale je potřeba říci, že to ani nečiní. Zmíněné opatření, jak jsem ho viděl, zakazuje vstup do konkrétních zemí, nikoli opuštění republiky. Opuštění republiky podle článku 14 Listiny základních práv a svobod zakázáno být nemůže. Obecně vycestování kamkoli omezit nelze.

Dá se podle vás očekávat další vlna žalob na stát, zejména kvůli náhradě škody? Někteří právníci upozorňují, že se lidé mohli inspirovat rozhodnutím Ústavního soudu, který zrušil opatření za nouzového stavu, nebo i pražského soudu, jenž zrušil uzavření konkrétního gymnázia.

Vyloučit to samozřejmě nelze, zvlášť pokud by se to týkalo lidí, kteří by do daných zemí už chtěli vycestovat. Opatření ale mluví o tom, že zákaz se netýká nutných cest, které lidé dopředu nahlásili českému ministerstvu zahraničí, takže v těchto případech nejsem schopen říci, zda nějaká škoda vznikne.

Zákaz vycestování nemá oporu v zákoně, upozorňuje ústavní právník

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám