Hlavní obsah

Praha vypoví smlouvu s Pekingem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Praha se rozhodla vypovědět partnerskou smlouvu, kterou město za primátorování Adriany Krnáčové (ANO) uzavřelo s čínským Pekingem. Vedení metropole chtělo z dokumentu vypustit klauzuli o uznání jednotné Číny, kterou považuje v takovémto dokumentu za nadbytečnou. Čína takovouto změnu smlouvy odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), pražský primátor Zdeňek Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP09)

Článek

Současné vedení Prahy, které představují Piráti, Spojené síly pro Prahu a Praha sobě, má za to, že slova o respektování politiky jedné Číny jsou nadbytečná a v obdobných smlouvách, která má čínská metropole uzavřeny například s Londýnem či Rigou, se neobjevují.

Praha se mohla pokusit vyjednat změnu smlouvy, případně ji vypovědět. Jelikož Čína nebyla ochotna k úpravám, dojde k vypovězení dokumentu, oznámil v pátek primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Aktuálně nám Peking ani po urgencích neodpovídá na korespondenci, kterou společně vzájemně vedeme. Proto se tímto tématem budeme v pondělí zabývat na radě,” citovala Hřiba ČTK.

Čína zrušila turné dalším českým hudebníkům. Vadí jí slovo Praha v názvu

Domácí

Čínská strana nese jakékoliv snahy zpochybňující politiku jedné Číny nelibě, což pocítili někteří umělci, jejichž tělesa mají v názvu Prahu nebo něco, co Prahu připomíná, jimž čínská strana v zrušila vystoupení.

Na domluvená vystoupení v Číně tak zatím mohli zapomenout PKF - Prague Philharmonia, soubor Guarneri Trio Prague či Pražákovo kvarteto. Do Číny, kde měl vystupovat během října, neodjede ani Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který v zahraničí vystupuje jako Prague Radio Symphony Orchestra.

Zeman respektuje čínskou odvetu 

Primátor Hřib se kvůli postoji k Číně dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem, který konstatoval, že nepovažuje za rozumné rušit vystoupení českých umělců, ale zároveň čínský postoj respektuje coby odvetu za kroky pražského vedení.

„Pan primátor Hřib zasel vítr a my všichni teď sklízíme bouři. Já sám se nedomnívám, že je rozumné rušit kulturní akce. Ale na druhé straně musím respektovat, že je to odveta za to, že pan primátor Hřib se zřejmě domnívá, že může prezentovat nezávislou pražskou politiku, která není politikou jedné Číny,” uvedl prezident v polovině září.

Čínská reakce na Hřiba je přehnaná, řekl zklamaný Zeman

Domácí

Hřib na prezidentova slova opáčil, že politika jedné Číny „neznamená, že budeme tancovat přesně tak, jak Čína píská”.

Zeman k debatě na oslavě 70. výročí založení Čínské lidové republiky a navázání diplomatických vztahů řekl, že čínská reakce je přehnaná, přičemž primátora Hřiba označil za „menší komplikaci ve vztazích”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám