Hlavní obsah

Praha plánuje výrazně zdražit kupon na MHD. Růst má i cena parkování

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Praha plánuje zdražit roční kupon na MHD o téměř 2000 korun. Připlatit by si měli lidé i za parkovné, informoval o tom deník E15 a Novinkám informaci potvrdil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Zatím není jasné, od kdy by zdražení mělo přijít.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvodem ke zdražení je výpadek příjmů z prodeje jízdného kvůli koronaviru.

„Zvažují se jednotlivé varianty, z nichž jedna je i tato. Vypracovaly se jednotlivé scénáře, o kterých se teď bude bavit rada,” řekl Novinkám k návrhu na zdražení náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Praha sobě v pondělí oznámila, že bude do budoucna prosazovat, aby roční kupon zdražil od příštího roku o 365 korun, tedy o korunu denně. Podobné zdražení by se mohlo opakovat i v dalších letech.

Podle radní Hany Marvanové (STAN) návrh na skokové zdražení náměstek Scheinherr přednesl na výjezdním zasedání ve Škvorci, které proběhlo v uplynulém týdnu.

Výši zdražení Scheinherr sám veřejně nezmínil, podle Marvanové by ale roční kupon, který dnes stojí 3650 korun, mohl stát až 5400 korun.

„Týkalo by se to i jiných kuponů. Srovnával to (Scheinherr) s ostatními městy jako Brno, Ostrava nebo Plzeň. Dále říkal, že je nutností financovat všechny náklady a že výnosy jsou menší a DPP má problémy,” řekla Marvanová Novinkám.

„Nerozumím tomu, proč na začátku jednání koaliční partneři říkají do médií, že se bude zdražovat. Není to úplně konstruktivní přístup,” reagoval na slova své koaliční partnerky náměstek s tím, že má připraveno víc variant, ale nyní je nechce rozebírat.

DPP: Není to v naší gesci

Generální ředitel DPP Petr Witowski na dotaz Novinek reagoval krátce, že nastavení cen není v gesci podniku. „Rozhoduje o něm čistě hlavní město Praha,” napsal Witowski.

V centru Prahy vzniknou nové tramvajové zastávky

Domácí

Marvanová uvedla, že ona sama pro zdražení není. „Nevidím žádné úspory v činnosti DPP, vidím naopak nárůst peněz na právní služby, posudky a nevidím snahu hledat rezervy. Těžko to Pražanům vysvětlíme,” doplnila s tím, že o tom ještě bude muset jednat klub Spojených sil pro Prahu, za něž je v radě.

Třetí koaliční partner Piráti chtějí návrh Prahy sobě doplnit o pravidla zprůhledňující výběrová řízení dopravního podniku.

Zdražení od léta?

Scheinherr plán na zdražování jízdného a nacházení úspor představil i na středečním jednání zástupců městské rady s odborovými organizacemi dopravního podniku. Podle předsedy Odborů DPP Luboše Olejára Scheinherr řekl, že v případě podpory by ceny zvýšil od léta, usiluje o to prý Praha sobě.

Podle Marvanové je plán provázán s návrhy na zdražení parkování v modrých zónách. Podle Olejára to náměstek neupřesnil, zvýšení ceny by ale mělo vést ke zvýšení prodejů jízdenek.

Krize nekrize. Slevy na jízdné zůstanou, slibuje Schillerová

Domácí

Už v minulosti se uvažovalo o tom, že by roční kupon mohl stát i přes pět tisíc, nakonec ale k tak velkému zdražení nedošlo. V roce 2015 ještě za předchozí primátorky Adriany Krnáčové (ANO) pak Praha snížila cenu z 4750 na současných 3650. Stoupl počet cestujících, přičemž podnik meziročně přišel o zhruba 160 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám