Hlavní obsah

Povinné očkování? Shoda zatím není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tom, zdali by Česko mělo jít cestou Rakouska a vyhlásit povinnost očkování na covid, se zatím ani politici, ani zdravotničtí experti neshodují. Politici dříve tuto myšlenku většinou odmítali. Tuto povinnost by navíc musel schválit parlament novelou zákona o ochraně veřejného zdraví.

Foto: Radek Doležal, ČTK

V pražském očkovacím centru bez registrace v obchodním centru Westfield Chodov se 20. listopadu 2021 tvořila dlouhá fronta na vakcínu proti nemoci covid-19. Čekající často tvrdí, že je donutily okolnosti.

Článek

I premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pátek odmítl, že by ČR následovala Rakousko, které vyhlásilo celostátní lock­down a od února i povinné očkování.

„Česká republika nebude následovat příklad Rakouska. V žádném případě,“ řekl po jednání vlády.

Pozor na imunitu

Ani nastupující politická reprezentace zatím povinné očkování nechce. „Děláme všechno pro to, aby se Česko nemuselo touto cestou vydat,“ sdělil Právu místopředseda ODS a budoucí ministr dopravy Martin Kupka.

Podle něj by se vláda měla soustředit především na testování a vysvětlování lidem, proč by se měli nechat naočkovat. „Důležité je také důsledné dodržování stávajících opatření, a to bohužel i za vymáhání ze strany policie a hygieny,“ dodal Kupka.

Povinné očkování však má i své silné zastánce. „Povinné očkování je samozřejmě ideální varianta. Čekal jsem, kdy a které vládě v EU dojde trpělivost,“ řekl Právu prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Aplikace Tečka se upraví, aby ukázala i kontraindikaci k očkování

Software

„Očekávám, že tento krok povede k dominovému efektu, a nakonec se přidají všechny státy. Žádná země si nebude moci dovolit držet černého Petra,“ uvedl Kubek. Oficiální stanovisko ČLK je podle něj takové, že očkování by mělo být povinné přinejmenším pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách. Kubek se také vyslovil pro lockdown. „Opatření, která nařizuje vláda, nebudou mít sílu zastavit tuto vlnu. Bude nutné omezit kontakty mezi lidmi. Čím déle se bude otálet, tím více lidí zemře a tím větší budou ekonomické ztráty,“ dodal Kubek.

Za povinnou vakcinaci proti covidu se razantně postavil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který, ačkoliv už nemá žádnou veřejnou funkci, platí stále v koalici SPOLU za velmi vlivný hlas. „Chceme-li se dostat ze současného „svrabu“ co nejdříve, máme jedinou cestu: zákon o povinném očkování. Můžeme kličkovat a hrát si na kampaně. Pak to bude dražší a umře zbytečně víc lidí,“ tweetoval před třemi dny Kalousek.

Pirátský expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál, který vládní restrikce často napadal u soudu, míní, že povinné očkování by bylo z právního hlediska lepší než zakazovat neočkovaným společenský život.

„Povinná očkování, jak jsou popsána v našem právním řádu, jsou schůdnější než to, co je dnes. Vláda chce na bázi sociálního kreditu vynucovat očkování, které se tváří jako dobrovolné, což je zcela nepřijatelné. Nezohledňují se silně bezinfekční lidé,“ řekl Právu. „Kdežto u povinného očkování podle zákona o zdravotních službách se imunita musí zohlednit. Před očkováním se musí provést test na protilátky, a kdo je má, neočkuje se. Známe to z očkování proti dětským nemocem,“ dodal Dostál.

Neočkovaní už se nenajedí ani v obchodních centrech či na trzích

Domácí

Celoplošný lockdown ale odmítl. „Je to nevhodné opatření, protože je necílené. Covid dopadá velmi tvrdě na rizikové skupiny, kdežto lockdownem omezujeme ty nerizikové,“ řekl.

I člen Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal, který bude i v odborném týmu příští vlády, je ohledně povinného očkování obezřetný. Řekl, že má obavy, aby takové nařízení ještě víc nepolarizovalo společnost.

„Mně to připadá trochu moc. Jsem pro povinné očkování profesních skupin, jako jsou zdravotníci a pracovníci v sociálních službách, kteří neočkovaností ohrožují někoho jiného, a dál bych asi nešel,“ řekl Smejkal. Firmy by podle něj měly mít ze zákona možnost nařídit povinné očkování svým zaměstnancům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám