Hlavní obsah

Neočkovaní už se nenajedí ani v obchodních centrech či na trzích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neočkovaní lidé nebudou od pondělí smět konzumovat ani v jídelních zónách obchodních center (OC) nebo u stolů na trzích. Vyplývá to z nového mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Neočkovaní už se nenajedí ani v obchodních centrech či na trzích. Ilustrační foto

Článek

Personál restaurací bude moci od pondělí obsloužit jen očkované nebo lidi po prodělané nemoci covid-19. Nadále bude platit omezení nejvýše šesti lidí u stolu. Hosté musejí být usazeni tak, aby mezi sebou měli odstup alespoň 1,5 metru, což se ale netýká zákazníků u jednoho stolu.

Ani lockdown, ani povinné očkování. Česko podle Babiše nepůjde rakouskou cestou

Domácí

Ve stravovacích zařízeních, kde kontroly personál provádí u vstupu, nesmí člověka bez příslušných dokladů vpustit do provozovny. Pokud se číšníci na certifikáty dotazují u stolu, nesmějí hosta, který je nemá, obsloužit. V případě stravovacích prostor v obchodních centrech nebo části trhů, kde jsou umístěny stoly, nemusejí kontroly provádět provozovatelé. Neočkovaní mají ale zákaz se na těchto místech občerstvovat.

Kolik židlí, tolik lidí

V gastronomických podnicích, hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubech, diskotékách, hernách a kasinech nesmí být více lidí, než je v provozovně míst k sezení. V případě produkce živé hudby musí být podle opatření vzdálenost pódia od posluchačů nejméně dva metry.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření budou platit od pondělí

Domácí

Nové nařízení se netýká dětí do 12 let, děti a mladí do 18 let se mohou prokázat PCR testem ne starším než 72 hodin. Mohou ho předložit i lidé, kteří mají potvrzení, že se nemohou nechat očkovat. Dále je PCR test platný pro rozočkované. Lidé po prodělaném covidu nesmějí mít od onemocnění více než 180 dní.

Restauratéři museli od 1. listopadu začít kontrolovat u hostů certifikát o dokončeném očkováním, doklad o prodělané nemoci nebo negativním antigenním či PCR testu. Ani dříve lidé bez těchto dokumentů nesměli v gastronomických zařízeních konzumovat. Odpovědnost o dodržení opatření byla ale na hostech. Případné kontroly prováděli hygienici či policisté.

Orbán varuje Maďary bez vakcíny: Buď se naočkujete, nebo zemřete

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám