Hlavní obsah

Ani lockdown, ani povinné očkování. Česko podle Babiše nepůjde rakouskou cestou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika nepůjde cestou lockdownu ani povinného očkování, k nimž přistupuje sousední Rakousko. V pátek to po jednání vlády uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Česko podle Babiše nepůjde rakouskou cestouVideo: ČTK

 
Článek

„Česká republika nebude následovat příklad Rakouska. V žádném případě,” uvedl Babiš na dotaz, zda se bude Česko řídit tzv. rakouským modelem.

Jižní soused zavádí od pondělí minimálně desetidenní a maximálně dvacetidenní lockdown kvůli rekordním přírůstkům nově nakažených covidem a sílícímu tlaku na nemocniční lůžkové kapacity. Uzávěra se bude týkat všech občanů bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou naočkovaní.

Od února příštího roku pak Rakousko chce zavést povinnou vakcinaci proti koronaviru. Česká vláda doposud volí strategii opakovaných apelů, aby se lidé nechali naočkovat. Povinné očkování se v současné chvíli nezvažuje. Od startu vakcinace na přelomu roku dostalo alespoň první dávku vakcíny 71 procent tuzemské populace.

Rakousko zavádí celostátní lockdown

Zahraniční

Český kabinet v pátek na svém jednání zavedl povinné testování neočkovaných zaměstnanců, plošné každotýdenní testování žáků a studentů základních a středních škol. Rovněž přestanou být až na výjimky uznávány testy coby doklad bezinfekčnosti.

Úředníci by podle doporučení měli co nejvíce využívat práci z domova.

Rozhodnuto: Testy už stačit nebudou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám