Hlavní obsah

Potřebovali podvržený image? Komunisty štěpí tvář z plakátu

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít jako symbol strany do volební kampaně přitažlivou a inteligentní tvář mladé ženy určitě není špatný nápad. Problém nastane ve chvíli, kdy se ukáže, že ta tvář patří 35leté Němce, která s tou stranou nechce mít nic společného. Právě to se přihodilo českým komunistům, když si chtěli vylepšit image propagačním plakátem s portrétem německé modelky staženým z mezinárodní fotobanky.

Foto: Koláž repro Právo, repro Facebook

Že by to šlo, dokládá verze plakátu KSČM s 27letou členkou KSČM Annou Vaculíkovou, která s použitím své fotografie souhlasila. Vlevo je plakát, jak by mohl vypadat s autentickou tváří, vpravo image z fotobanky, který po protestu autora KSČM stáhla.

Článek

A byl z ostudy kabát. Po protestu nizozemského autora fotografie komunisté plakát raději stáhli a uvnitř strany i mimo ni začala debata. Zatímco jedna část členů KSČM hájí použití fotky modelky, ta druhá proti tomu brojí a tvrdí, že šlo o chybu. Stejně to vidí i Právem oslovení političtí marketéři, podle nich by se měli v kampaních používat jako tváře politických stran jejich představitelé, členové nebo podporovatelé.

Horák: Fotobanky by se v politice používat neměly

Zatím to tak v české celostátní polistopadové politice až na pár výjimek bylo. Památným se stal například billboard ČSSD v roce 2010, na němž byl hlavní postavou usměvavý Jiří Paroubek na pozadí šťastných anonymních mladých tváří, kterým sliboval, že bude bojovat za jejich důchody. Úsměv se stal trochu křečovitým, když se ukázalo, že šlo o obličeje Dánů, stažených z fotobanky.

Foto: Profimedia.cz

Billboard s Jiřím Paroubkem v kampani v roce 2010. Obrazně bojoval za důchody dánské mládeže.

„Pokud je to sdělení, které má specifický, politický náboj, tak si myslím, že je rozumnější to vkládat do autentických úst. Zkrátka aby to říkal ten, kdo si to opravdu myslí a může si za tím stát. Když takové sdělení, a tohle je ten případ, kdy si vlastně pochválíte stranu, že je úžasná, a vložíte to do úst cizímu člověku, tak to nevyzní dostatečně poctivě,“ zkritizoval krok mediálního úseku ÚV KSČM její poslanec Jiří Dolejš.

KSČM stáhla fotku s modelkou, která hlásala, že být komunistou je in

Domácí

Využívání fotobank by nezatracoval, avšak pouze v případě ilustračních fotografií a neu­trálních sdělení.

Foto: Repro Facebook

Fotografie německé modelky, kterou KSČM použila ve své kampani a po stížnostech autora fotky stáhla.

S tím souhlasí i známý politický marketér Jakub Horák. „V politice by se fotobanky rozhodně využívat neměly, protože to vždy dopadne špatně. Ideální je používat reálné lidi, členy či podporovatele,“ uvedl Horák a doplnil, že v tomto případě je problémem to, že „se někdo staví za hodnoty strany, není jejím členem a ani o tom neví“.

Horák: Fotobanky do politiky nepatří, nikdy to nekončí dobře

Domácí

Stejný názor má také Markéta Pečenková, která stojí za kampaněmi TOP 09 a podílela se také na prezidentské kampani Emanuela Macrona ve Francii.

Foto: Repro koláž Právo

Členka KSČM Anna Vaculíková ve stejné stylizaci, jako je stažená fotografie modelky.

Naopak například komunistický poslanec Stanislav Grospič tento krok brání. „Využívá to celá škála politických subjektů, takže nevidím důvod, proč by to nemohla dělat KSČM,“ reagoval Grospič na dotaz, zda bylo využití fotky modelky z databáze v pořádku.

Podle vedoucí mediálního úseku KSČM Heleny Grofové ve využívání fotobanky pro své propagační materiály bude strana, i přes aktuální kauzu, pokračovat i nadále. Focení vlastních lidí by prý bylo finančně náročnější.

Právo v této souvislosti oslovilo poslankyni KSČM Květu Matušovskou a mladou komunistku z jižních Čech Annu Vaculíkovou s dotazem, zda by se do focení pro propagační materiály své strany rády zapojily, pokud by byl zájem.

Měl by tam být jeden z nás, ne nějaká paní z Německa
Anna Vaculíková

„Jsem komunistka a nestydím se za to,“ řekla Právu Matušovská a dodala, že zná i řadu dalších mladých žen ve straně, kterým by fotografování pro tento účel nevadilo.

„Spousta lidí má KSČM za stranu, kde jsou jen starší lidé a žádní mladí, ale ono to tak není. Mladí lidé tu opravdu jsou a věřím tomu, že kdyby je vedení oslovilo, tak by rádi dali svůj obličej k propagaci strany,“ uvedla Vaculíková.

„Měl by tam být jeden z nás, ne nějaká paní z Německa, která s tou myšlenkou nemá absolutně nic společného,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám