Hlavní obsah

Poslanci schválili příspěvek 370 korun pro lidi v karanténě

• Aktualizováno

Sněmovna v úterý odklepla příspěvek až 370 korun denně lidem v nařízené karanténě, a to ve stavu legislativní nouze. Vláda naopak prosazovala dočasné zvýšení nemocenské ze 60 na 100 procent výdělku. Schválený návrh musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Návrh schválila Sněmovna podle celkové úpravy předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. S její úpravou nakonec souhlasila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Z konzultací podle ní vyplynulo, že pro stoprocentní nemocenskou by nebyla mezi poslanci podpora.

Maláčová řekla, že jde prakticky o někdejší vládní návrh, který nakonec Sněmovna po vrácení Senátem neschválila v pátek ani v jedné z verzí. I přesto, že návrh prosazovaly i vládní strany, zdrželi se tehdy i tři poslanci hnutí ANO.

Motivace pro karanténu a trasování

Podle Maláčové má příspěvek motivovat k tomu, aby lidé do karantény chodili a aby nakažení hlásili své kontakty. Zlepšení trasování má přispět ke zvládnutí epidemie.

"Není to motivace, ale to je skoro spíš stimulace pro to, aby ti lidé do té práce nechodili," řekl na plénu poslanec ANO Pavel Juříček, který se při hlasování zdržel. Pro hlasovalo 98 ze 101 přítomných poslanců, vedle Juříčka se zdrželi ještě dva zástupci KSČM.

Poslanci smetli příspěvek pro lidi v karanténě. Koalici chyběl jeden hlas

Domácí

Lidem v nařízené karanténě má návrh přinést příspěvek k náhradě mzdy po dobu 14 dnů. Nárok by naopak neměli mít lidé, kteří se do karantény dostali do pěti dnů po návratu ze zahraniční dovolené.

Pokud jde o způsob vyplácení, měli by ho pracovníkům vyplácet zaměstnavatelé. Zvýšené výdaje si budou moci odečíst podle návrhu ze sociálních odvodů.

Návrh musí nyní schválit ještě Senát, avšak ve středu odpoledne se nesejde, ačkoli to bylo plánováno. Rozhodl o tom dnes večer organizační výbor horní komory s ohledem na noční jednání Sněmovny, která hlasovala až po 21 hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám