Hlavní obsah

Poslanci smetli příspěvek pro lidi v karanténě. Koalici chyběl jeden hlas

Poslanecká sněmovna v pátek neschválila příspěvek až 370 korun denně pro lidi v karanténě. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) následně opozici vyčetla politikaření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Pro schválení příspěvku hlasovalo sto poslanců, potřeba bylo 101. Šlo o zákonodárce za hnutí ANO, ČSSD, KSČM, která vládu toleruje, a poslance SPD a KDU-ČSL. Vládní koalici chyběl tedy jeden hlas, aby návrh prošel. To by se zřejmě stalo, kdyby se tři poslanci hnutí ANO nezdrželi hlasování. Zbytek přítomných poslanců se zdržel nebo byl proti.

Sněmovna schválila příspěvek v izolaci až 370 korun denně

Domácí

„Chtěla bych podotknout, že přesně proto lidi nevěří politice, protože kvůli politikaření se tady nedaří zkrotit pandemii. A při vší úctě přílepky jsou pouze zástupné argumenty. „Izolačka” měla být klíčový návrh, jak dostat pandemii pod kontrolu,” vytkla v emotivním projevu ministryně Maláčová opozici těsně po neschválení návrhu.

Na to ihned reagovalo několik opozičních poslanců. „Paní ministryně, udělejte si pořádek u vašich poslanců a dejte nám pokoj,” odpověděl Maláčové například místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Dominik Feri.

„Neposloucháte opozici a ve chvíli, kdy vám něco nevyjde, tak střílíte do nás. Chyba je na vaší straně. Přílepky se nemají dělat,” opáčil ministryni zase poslanec ODS Jan Skopeček.

Příspěvek až do výše 370 korun za den, a to podle výše svého výdělku, měli podle původního návrhu, který začátkem února schválila vláda a v prvním kole ho i odsouhlasila Sněmovna, dostávat lidé v nařízené karanténě. Vyplácet ho měl od začátku března zaměstnavatel po dobu deseti dní, následně by si pak o tyto výdaje snížil sociální odvody.

Michálek: Až to opravíte, projde to jak nůž máslem

V prvním kole Sněmovna vyslovila s návrhem souhlas, Senát ovšem do dolní komory vrátil návrh s tím, aby lidé dostávali příspěvek dva týdny místo deseti dnů. Senát také vypustil z návrhu údajný přílepek, podle nějž by zaměstnavatelé museli hlásit dohody mimo pracovní poměr nebo volná pracovní místa. Maláčová se senátním návrhem nesouhlasila a hájila původní schválené sněmovní pozměňovací návrhy, pro které však již nyní opoziční poslanci a také někteří koaliční nezvedli ruku.

„Není to tak, že bychom to odmítali z nějakých zástupných důvodů. Je to tak, že jsme dnes chtěli hlasovat pro senátní návrh, který z toho vypreparoval ty vaše přílepky, které jste tam nabalili. Ve skutečnosti jsme to byli my, kdo přišel s „izolačkou”, pak jsme čekali, než s tím vláda něco udělá a vy jste to zkazili tím, co jste na to nabalili. A teď pro to nehlasovali ani koaliční poslanci,” osvětlil šéf pirátských poslanců Jakub Michálek situaci.

Sněmovna odmítla prodloužení nouzového stavu, bude nový

Domácí

„Nejsou to žádné zástupné důvody, jakmile nám to přeložíte opravené bez přílepků, tak to tady projde jako nůž máslem,” doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám