Hlavní obsah

Poslanci schválili krizové ošetřovné

Poslanci ve středu schválili obnovení krizového ošetřovného. Na základě návrhu SPOLU s Piráty a STAN se nově rozšíří i okruh pečujících. Současně vzrostou kompenzace na 80 procent platu, a to opět po celou dobu karantény. Návrh ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Podle schváleného návrhu, který vychází z doporučení sociálního výboru, budou při zavření škol nebo tříd kvůli nákaze covid-19 pečující dostávat ošetřovné opět po celou dobu karantény.

Krizové ošetřovné se má navíc vztahovat i na případy, kdy je dítěti nařízena karanténa. Pobírali by je i lidé, kteří by se starali po případném nařízeném uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb o handicapované blízké.

Babiš hájí povinné očkování: Pozitivní motivace už jsme vyčerpali

Domácí

Doposud se dávka vyplácela rodičům na školáky většinou devět dnů. Podpora činila 60 procent redukovaného základu výdělku.

Nyní má dávka obecně vzrůst na 80 procent redukovaného základu výdělku. Předloha předpokládá, že denní dávka by nesměla být nižší než 400 korun při plném úvazku, při kratším by se úměrně snižovala. Ošetřovné by se neposkytovalo za dny prázdnin či ředitelského volna.

Nově ošetřovné pro DPP, DPČ i prarodiče

Na návrh poslanců pětikoalice se rozšířil také okruh pečujících lidí, kteří budou mít na podporu nárok.

Na peníze by měli mít nárok za určitých podmínek také lidé pracující na dohody o provedení práce (DPP) nebo o pracovní činnosti (DPČ).

Plaga je proti prodloužení vánočních prázdnin

Domácí

Okruh pečujících lidí s nárokem na podporu se rozšiřuje také o prarodiče, kteří se starají o vnoučata. Stejná pravidla obecně zavede dřívější novela o nemocenském pojištění s účinností od ledna.

Ošetřovné by se mělo vyplácet podle těchto pravidel zpětně od začátku listopadu do konce února následujícího roku.

Dodatečné výdaje státního rozpočtu vláda odhaduje na 600 milionů korun. Podobná pravidla pro ošetřovné platila kvůli koronavirové krizi už v minulém a předminulém školním roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám