Hlavní obsah

Poslanci schválili jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna v úterý podpořila jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě do 18 let. Vztahovat se má také na děti, které se narodí do konce tohoto roku. Nárok na dávku budou mít ale pouze rodiče, jejichž roční příjmy byly nižší než jeden milion korun hrubého. Změnu nyní posoudí Senát, poté zákon dostane na stůl prezident.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Návrh podpořili poslanci napříč politickým spektrem. Hlasovalo pro něj 158 z 166 přítomných poslanců.

„Zavádíme zákonem podporu pro rodiče, samoživitele a samoživitelky, a to ve výši 5000 korun na dítě. Určena je pro všechny děti, které do začátku srpna nedovršily osmnácti let, a pro ty, které se narodí do konce tohoto kalendářního roku,“ představil novelu na plénu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dávkou pět tisíc korun na dítě chce vláda zmírnit dopady inflace na rodiny. Rozpočtové náklady se odhadují na zhruba 7,8 miliardy korun. Příspěvek by mělo dostat přes 1,5 milionu dětí.

Jaké jsou podmínky dávky 5000 Kč na dítě

Finance

Domácnosti, které pobírají přídavky na děti, by měly podporu získat automaticky. „Ostatní budou muset vyplnit jednoduchou žádost, která umožní vyplacení dávky,“ nastínil Jurečka. O dávku bude možné žádat elektronicky, dále bude k dispozici síť Czech Pointů.

Opozice návrh podpořila, prosazovala ale na plénu změny. Hnutí ANO i SPD například chtěly, aby se příspěvek vztahoval na nezaopatřené děti až do 26 let, tedy i na studenty.

Rakouské řešení k omezení dopadů inflace. Přes 12 tisíc pro každou dospělou osobu

Ekonomika

„Vláda je absolutně neakceschopná a neakční. Příspěvek 5000 korun oznámil ministr (práce a sociálních věcí Marian) Jurečka už poslední týden v dubnu. Teprve dnes bude na jednání Sněmovny,“ tepala kabinet například šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Pozměňovací návrhy opozice nicméně vládní poslanci z řad ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů odmítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám