Hlavní obsah

Poslanci chtějí zpřísnit tresty za znásilnění. A změnit jeho definici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po kauze exposlance Dominika Feriho (dříve TOP 09) a následné debatě o sexuálních deliktech volají poslanci po zpřísnění trestů za znásilnění. Pachatelé by podle nich neměli odcházet od soudu s podmínkou, ale jít sedět natvrdo. Do paragrafů o znásilnění by také měl přibýt bod vymezující jasný nesouhlas se sexem.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová

Článek

„Chceme opustit naši zastaralou definici trestného činu znásilnění, kdy je tam zásadní po­užití fyzického násilí či výhrůžka. Pro definici znásilnění by stačilo jasné vyjádření nesouhlasu,“ řekla Právu poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

FOTO: V Praze se demonstrovalo proti nízkým trestům za znásilnění

Domácí

Jak popsala Právu advokátka Lucie Hrdá, která se zaměřuje na téma domácího násilí a stalkingu, vyjádření nesouhlasu pro potrestání násilníka může stačit už dnes, ale soudy nižší instance podle ní judikaturu Nejvyššího soudu, která hovoří ve prospěch oběti, moc nevy­užívají.

A přešlapují i při výkladu bezbrannosti. Zákon totiž do znásilnění zahrnuje situace, kdy k činu dojde násilím či pod pohrůžkou násilí, anebo zne­užitím bezbrannosti.

Advokátka sexuálních obětí: K dokázání znásilnění stačí řetězec nepřímých důkazů

Krimi

„Bezbrannost ale soudy uznávají, pokud je oběť svázaná, nebo v kómatu. Ale časté je, že nastane akutní panická reakce, která se projevuje ztuhnutím, šok, nebo jsou oběti závislé na pachateli psychicky, ekonomicky, fyzicky, bojí se ho i bez vyjádření výhrůžky. To soudy v potaz neberou,“ uvedla Hrdá. I proto by podle ní vymezení nesouhlasu v zákoně „šedou zónu“ částečně pokrylo.

Podle Valachové, která legislativní změny napříč politickým spektrem předjednala, politici odmítli možnost, že by k sexu bylo do budoucna nutné mít jasný souhlas všech zúčastněných, jak se mnozí obávali. Podporuje také zpřísnění dolní trestní sazby za znásilnění ze dvou na pět let, po čemž volá i Hrdá.

Tresty za znásilnění v Česku: Jen třetina pachatelů skončí za mřížemi

Krimi

„Tresty pod tři roky umožňují udělení podmínky. Čtyři roky jsou v našem právním řádu nekoncepční, takže by to mělo být pět let. Teoreticky mohou soudy pachateli snížit trest a nechat ho ve výkonu třeba tři roky,“ vysvětlila Hrdá. „Na Slovensku to tak mají a za znásilnění v 95 procentech jde pachatel natvrdo,“ dodala.

Nespěchejme, varuje ministerstvo i Benda

Přestože se podle Valachové pro změnu zákonů vyjádřilo už sedm desítek poslanců a další mohou přibývat, nebude úprava legislativy snadná. Jednat by se o tom mělo už ve středu na mimořádné schůzi, kterou iniciovala Barbora Kořanová (ANO). Podle ní jsou její straničtí kolegové změnám nakloněni, ale rezervovaný je třeba resort spravedlnosti.

FOTO: V Praze se demonstrovalo proti nízkým trestům za znásilnění

Domácí

„S představiteli ministerstva jsme se bavili o trestních sazbách a o zakomponování nesouhlasu po vzoru severských zemí. Ministerstvo slíbilo, že nám dodají i statistiky ohledně sexuálních napadení. Potom se budeme bavit o konkrétních změnách,“ řekla Právu.

Připustila, že resort bude mít problém zejména se změnou sazeb. „Říkali, že je hodně složité zasahovat do trestního zákona, aby pak nedošlo k nevyvážení s ostatními trestnými činy,“ uvedla.

Jak ale dodala, není únosné, aby pachatelé sexuálních deliktů ve čtyřiceti procentech dostávali u soudu podmínku. Spojila by také zákonná ustanovení o znásilnění a o sexuálním nátlaku, kde jsou tresty ještě mírnější. Jestli se však stihne novela do konce volebního období projednat, není jisté.

„Když ne, aspoň bude mít příští Sněmovna předlohu, kterou bude moci schválit třeba ve zkráceném řízení,“ dodala Kořanová.

Feriho kauzu začala řešit policie, hlásit se mohou další případné oběti

Krimi

Skeptický je šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS). „Neříkám, že jsem zásadně proti těmto myšlenkám, ale rozhodně pokládám za naprosto nešťastné se těmito změnami zabývat čtyři měsíce před volbami a v souvislosti s konkrétní kauzou. To je vždycky cesta do pekel,“ řekl Právu.

Podle něj je třeba pečlivě zkoumat dosavadní rozsudky a vše důkladně prodiskutovat.

Reklama

Související články

Zklamané děti. Kauza Feri rezonuje ve školách

Dominik Feri je zejména díky sociálním sítím populární mezi mladými lidmi a dětmi, například na Instagramu má přes milion sledujících. Podezření, že se údajně...

Koalice Spolu zahlazuje stopy po Ferim

Předvolební uskupení Spolu (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL) z internetu odstranilo stránku s kampaní „Mám hlas”, jejíž tváří měl být poslanec Dominik Feri (ex-TOP09)....

Výběr článků

Načítám