Hlavní obsah

Poslanci by mohli projednat vstup Švédska a Finska do NATO na konci prázdnin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu schválila postoupení protokolů o přístupu Švédska a Finska do Severoatlantické aliance (NATO) k ratifikaci do Poslanecké Sněmovny a Senátu. Odpoledne to oznámila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Skandinávské země se pro vstup do aliance rozhodly v návaznosti na ruskou invazi na Ukrajinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a premiér Petr Fiala

Článek

„Dnes vláda schválila ten první krok, který je v ČR potřebný. Naváže na něj jednání obou komor Parlamentu,“ uvedla Pekarová Adamová.

Doplnila, že poslance nyní čeká plánovaná letní pauza. Nad návrhem by se mohli podle ní sejít mimořádně koncem srpna.

Zástupci 30 členských zemí NATO podepsali na začátku července protokoly o přistoupení Finska a Švédska, čímž učinili zásadní krok k jejich přijetí do aliance.

Aby se severské země skutečně členy NATO staly, musejí přístupové dokumenty všechny alianční státy ratifikovat, což může trvat několik měsíců.

Třicet členských zemí NATO podepsalo přistoupení Švédska a Finska

Evropa

Náměstek ministra zahraničí Martin Povejšil v úterý upozornil, že protokoly mají postavení mezinárodní smlouvy prezidentského typu, musí znovu projít celým schvalovacím procesem.

Vláda má tedy povinnost předložit protokoly Sněmovně a Senátu a poté je musí ratifikovat prezident.

Žádné striktní lhůty, dokdy musí být protokoly schváleny v Parlamentu, nejsou. Jde tedy o věc vnitropolitické dohody a je na obou komorách, kdy budou tisky projednávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám