Hlavní obsah

Poslanci bez roušek zklamali Vojtěcha

Právo, ada, nig
Praha

Že je parlament odrazem společnosti, potvrdilo úterní jednání poslanců. Tak jako na ulicích lidé chodí s rouškami i bez nich, ve Sněmovně někteří poslanci roušky – po pondělním masivním rozvolnění – měli a jiní ne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci na úterním jednání Snměmovny

Článek

„Řešili jsme to na grémiu před schůzí a nechali jsme to na dobrovolnosti,“ řekl Právu šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

„Na jednu stranu jsme pracoviště, takže bychom roušky měli mít, když nemůžeme dodržet dvoumetrový odstup. Na stranu druhou nejsme zaměstnanci, tak proto jsme se dohodli, že roušky budou dobrovolné,“ prohlásil a dodal, že jde i o slušnost.

Sám roušku neměl s poukazem na to, že on sedí na předsednickém místě, tedy v dostatečné vzdálenosti od ostatních.

Rozpaky netajil

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se ale netajil rozpaky nad tím, že poslanci povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorech, kterou musejí dodržovat ostatní občané, nedodržují. O dohodě sněmovního grémia nevěděl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Roušku má nasazenou pouze Vojtěch.

„Není to dobře,“ netajil zklamání. „Sněmovna sice je pracovištěm, ale poslanci tu sedí těsně vedle sebe a nemohou dodržovat dvoumetrový odstup, proto nemít roušku není správné,“ řekl Právu. Vadilo mu především to, že poslanci hovořili do mikrofonu bez ochrany úst.

Téměř kompletní

„Stačí, aby někdo, kdo je nakažený a neví o tom, do mikrofonu prskl, tak to tu máme všichni,“ podotkl ministr, který v sále roušku neodložil.

Přehledně: Jaká opatření se nově mění

Koronavirus

Poslancům povinnost mít zakrytá ústa a nos připomínat nechtěl. „Je to zbytečné, když pan Benda prohlásil, že oni jsou poslanci a mohou si dělat, co chtějí,“ řekl ministr v narážce na prohlášení Marka Bendy (ODS) pro média, že zákonodárný sbor je nadřízený vlády, a tak mu vláda nebude nařizovat, jaká pravidla ve Sněmovně platí.

Poslanci se sešli po dlouhé době téměř v kompletním složení. Jednu chvíli jich sedělo v sále 194 ze dvou set. Mnozí z nich poukazovali na to, že vydržet sedět celý den v roušce je opravdu obtížné. Roušku sice měli, ale co chvíli ji srolovali na krk, aby se nadýchli volně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci na úterním jednání Sněmovny

Na pravidla, která by se měla dodržovat, poukazovali poslanci, kteří se chodili nadýchat vzduchu mimo sál.

„Přišlo by nám divné, kdyby pro poslance platila jiná pravidla než pro ostatní občany. Sedíme tu vedle sebe, nemůžeme být vzdáleni na dva metry, tak nejsme schopni dodržet vládní opatření,“ zdůvodnil Právu kompletní orouškovaný klub Pirátů jejich stranický šéf Ivan Bartoš.

Ačkoli šéf lidovců Marian Jurečka uvedl, že jejich poslanci roušky neodloží, někteří to nevydrželi a během dne seděli bez nich. To naopak občanští demokraté se většinou rozhodli opačně. Roušku prakticky neodložili Jan Zahradník či Bohuslav Svoboda. Jen občas byla s rouškou vidět šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Kdo ji chce nosit, ať ji nosí dál. Grémium nechalo její nošení na zvážení každého poslance. Já jsem se bavila s kolegy, kteří sedí kolem mě, jestli chtějí, abychom měli roušky,“ řekla.

„Necítím se být nadčlověkem,“ řekl Právu místopředseda STAN Petr Gazdík. „Zaměstnanci Sněmovny roušku nosí, tak ji mám také. Dokud budu mít pocit, že někoho mohu ohrozit, tak ji nesundám,“ prohlásil.

Anketa

Vadí vám, že někteří poslanci pracovali bez roušky?
Ano
75,1 %
Ne
24,9 %
Celkem hlasovalo 11708 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám