Hlavní obsah

Pořad Newsroom na ČT dostal přes prsty od vysílací rady

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) upozornila Českou televizi, že se počátkem dubna v pořadu Newsroom ČT24 dopustila porušení zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Pořad Newsroom se snaží mentorovat ostatní média v zemi, jak se má správně dělat žurnalistika. Pořad vede redaktor Luboš Rosí.

Foto: Česká televize

Luboš Rosí v pořadu Newsroom ČT24

Článek

V pořadu se 5. dubna objevil příspěvek nazvaný „Nejvýraznější čeští dezinformátoři v době pandemie”.

Podle RRTV byly tehdy zveřejněné žebříčky osob, které vycházely z analýz Bezpečnostního centra Evropské hodnoty prezentovány jednostranně. Rada na konto příspěvku konstatovala, že v něm nezazněly „názory odborníků, kteří v dané otázce zastávají odlišná stanoviska”.

„Provozovatel tím divákům neposkytl objektivní a vyvážené informace

nezbytné pro svobodné vytváření názorů,” uvádí usnesení z jednání, které se konalo 5. května

Česká televize dostala sedm dní na nápravu.

V příspěvku se v žebříčcích osob šířících fake news o covid-19 objevila jména představitelů SPD v čele s europoslancem Ivanem Davidem, šéfem strany Tomiem Okamurou a předsedou poslaneckého klubu Radimem Fialou. Doplňoval je poslanec Radek Rozvoral a další zákonodárce Lubomír Volný, který hnutí opustil a založil si vlastní uskupení Volný blok.

Landa: Covid nepopírám. Hoří v týlu a sháním mudrce, aby pomohli

Domácí

Vedle politiků se v pořadu prezentoval i seznam celebrit, v němž se objevili zpěváci Janek Ledecký a Daniel Landa, následovaní Ilonou Csákovou, Danem Hůlkou a Bárou Basikovou.

Zatímco Ledecký nabádal k „zastavení hysterické marketingové kampaně farmaceutických firem”, Csákové autoři připomněli, že epidemii spojovala se scénáři připravenými zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem a Světovou zdravotnickou organizací.

Manipulace. Covid zneužívají elity, varuje Csáková v novém klipu

Kultura

V posledním žebříčku se objevila jména „občanských aktivistů”, kteří v rámci konspiračních teorií prezentují své vize fungování světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám