Hlavní obsah

Pomoc rodinám s malými dětmi? Vláda schválila sdílená pracovní místa

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od roku 2021 by v Česku měla existovat sdílená pracovní místa. Vláda na pondělním jednání schválila novelu zákoníku práce, která stanoví jasná pravidla. Změna má pomoci zlepšit zaměstnávání žen s malými dětmi nebo seniorů tím, že se zvýší počet míst na částečný úvazek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová na pondělním jednání vlády.

Článek

V praxi to znamená, že se o jedno pracovní místo dělí dva nebo tři lidé, kteří se na pracovišti střídají. Mají tím pádem kratší úvazek, což by mělo umožnit zaměstnávání rodičů s dětmi nebo seniorů.

„Je to podpora částečných úvazků. Je to výhodné jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Okoukali jsme to v Německu a na Slovensku,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Komunisté proti vyšší rodičovské pro všechny. Lidé prý s penězi navíc stejně nepočítali

Domácí

Dodala, že by chtěla, až se bude vyjednávat nové programové období, aby byli zaměstnavatelé motivováni ke zřizování částečných úvazků dotacemi.

Změnit by se měl i systém toho, jak se počítá dovolená. V současné době se poskytuje za odpracované dny, nově by se měla vypočítávat podle odpracované doby a spojovala by se s týdenní pracovní dobou.

„Chceme spravedlivý postup výpočtu. Dotkne se to těch, kteří pracují na částečný úvazek, je to obecně kvitovaná věc,“ řekla ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám