Hlavní obsah

Policie zřídí nové pracoviště, kam se budou sbíhat informace. Osud NCOZ není jasný

• Aktualizováno
Právo, Matěj Říha

Policie se chystá zřídit nové centrální analytické pracoviště, v němž by se měly sbíhat takřka všechny informace. Fungovat by mělo od 1. dubna příštího roku. Ke stejnému datu vznikne také Národní kriminální úřad, pod který budou spadat jednotlivé složky kriminální policie. Jasno zatím není o osudu Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), o jejímž rozdělení se před několika týdny začalo spekulovat. Právu to potvrdil policejní prezident Jan Švejdar, který ve čtvrtek plány představil na tiskové konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a policejní prezident Jan Švejdar

Článek

„Je jasné, že vznikne pracoviště, kterému pracovně říkáme centrální analytika. Bude to odbor, kde budou soustředěny takřka všechny policejní informace,“ sdělil Švejdar.

Do čela analytického útvaru chce šéf policie postavit jednoho z analytiků Národní protidrogové centrály. Ten si bude moci vybrat celý tým z lidí napříč všemi útvary kriminální policie.

„V dnešní době máme problém, že u policie máme obrovské množství informací, ale neumíme s nimi moc dobře hospodařit. Doufám, že k radikálnímu zlepšení dojde velmi rychle,“ dodal policejní prezident.

Policejní centrála proti organizovanému zločinu se nejspíš rozdělí

Domácí

Tým by měl mít na počátku kolem třiceti členů. Analytiků, kteří budou mít přístup ke všem informacím, by však mělo být maximálně deset. Podle Švejdara půjde o prověřené lidi, což má vést mimo jiné k zabránění úniků informací.

„Není žádoucí, aby se ty informace dostaly do světa, a to zůstane zachováno. Bude to v naprostém pořádku,“ uvedl Švejdar.

Analytici budou zjišťovat, jestli na stejném případu nepracuje víc policejních útvarů. Pracovat by také měli třeba na analýzách k sériovým či jiným zásadním případům.

„Jedním dotazem bychom měli k jednou člověku zjistit všechno, co o něm víme,“ poznamenal také k činnosti analytiků Švejdar.

Robert Šlachta: Řekli, že můžu zůstat, ale musím mlčet

Domácí

Před několika týdny se začalo spekulovat nad tím, že se rozdělí NCOZ, která před třemi roky vznikla sloučením protikorupčního a protimafiánského útvaru. Jednou z možností je, že se z centrály vyčlení odbory proti terorismu a kybernetické kriminalitě, které by pak působily zvlášť.

Podle Švejdara ale o změnách zatím není jasno. S policisty i státními zástupci chce i v příštím roce debatovat o tom, jakým směrem by se měl tento útvar ubírat.

Změny v trestním řízení

Policejní prezident uvedl, že diskuse se netočí jen kolem NCOZ, ale kam má směřovat celé trestní řízení, které má policie na starosti. Vznikne kvůli tomu Národní kriminální úřad, pod který budou spadat jednotlivé složky kriminální policie. Termín jeho vzniku bude stejný jako u analytiky.

„Vše probíráme důsledně se státními zástupci a já nechci, aby došlo k ohrožení jakékoliv kauzy. U NCOZ nechci říkat, co bude, ještě v tom nemáme jasno,“ řekl Švejdar.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s přístupem Švejdara souhlasí. Centrální analytika prý funguje i v jiných zemích a změny mu přijdou logické. „Jsme ve věku, kdy jsou informace potřeba a není možné, aby ležely na několika místech,“ uvedl Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám