Hlavní obsah

Policie zatkla ruského diplomata při nelegálním nákupu munice

Policie zatkla v červnu v Říčanech ruského diplomata, který podle kriminalistů v Česku nakupoval nelegálně náboje do odstřelovacích pušek a další munici. Uvedl to v pátek server iRozhlas.cz s odvoláním na čtyři zdroje z nejvyšších pater českých tajných služeb, dalších bezpečnostních složek a diplomacie.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Radiožurnálu řekly, že zatčeným byl zaměstnanec ruské ambasády v Praze z vojenské sekce. Kvůli diplomatické imunitě byl muž propuštěn na svobodu, ihned po propuštění odcestoval do Ruska, píše server.

Na co přesně byly určeny finské náboje Lapua do odstřelovacích pušek, které ruský diplomat nakupoval na říčanském parkovišti, není jasné. Vyšetřovatelé podle informací Radiožurnálu pracují s verzí, že ve skutečnosti šlo o skrytého spolupracovníka ruské tajné služby GRU. Důkazy pro to ale stejně jako v dalších obdobných případech chybí.

Na koroptve to samozřejmě nekupoval
zdroj z vyšetřování případu

„Bylo toho každopádně hodně a na koroptve to samozřejmě nekupoval. Zřejmě to bylo určené pro evropské gangy nebo pro speciální ruské jednotky, které v Evropě tajně působí,” řekl Radiožurnálu velmi dobře informovaný zdroj.

Rusko ho rychle a tiše stáhlo do vlasti

Ruská ambasáda v Praze na dotazy Radiožurnálu zaslané e-mailem na oficiální adresu velvyslanectví nereagovala. Podle zdrojů serveru z diplomatických kruhů přitom ruská strana v tomto případě proti postupu českých orgánů nijak neprotestovala a stáhla zadrženého muže v naprosté tichosti. Mimo jiné tím předešla oficiálnímu vyhoštění, píše web.

Kauza s ricinem byla smyšlená, Česko vyhostilo dva zaměstnance ruské ambasády

Domácí

Ministr zahraničních věcí za ČSSD Tomáš Petříček se k aféře podrobněji nevyjádřil, zároveň ji ale nepopřel. „Nemohu tuto záležitost komentovat, jedná se o věc policie a jsem přesvědčen, že bychom měli nechat policii pracovat,” konstatoval Petříček.

Informace nechtěl poskytnout ani mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Policie už dříve médiím k zásahu sdělila, že to bylo v souvislosti s daňovou trestnou činností. Podle fotografií z místa je ale patrné, že kriminalisté zabavili množství střeliva. Detektivové případ podle zdrojů Radiožurnálu stále vyšetřují. Munici policie zabavila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám