Hlavní obsah

Pokles se zastavil a čísla začínají stoupat, shodli se Blatný s Duškem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokles nových případů nákazy koronavirem se o víkendu zastavil a od středy je opět patrný nárůst. Do jednoho týdne bude změna trendu patrná i na počtu hospitalizovaných. Na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to uvedli ministr zdravotnictví Jan Blatný a šéf Ústavu zdravotnických statistik a informací (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Článek

Podle Duška se zatím ještě neprojevilo zmírnění opatření ze 3. prosince, kdy se otevřely obchody, restaurace a další služby.

„Domnívám se, že během tohoto týdne půjdeme při stejné testové zátěži ještě nahoru,” uvedl Dušek. Očekává, že kvůli vyššímu počtu kontaktů nakažených bude znovu stoupat také reprodukční číslo (R), které už je v současné době vyšší než 1. Číslo R uvádí průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného.

Jen dodržování současných opatření podle Duška může snížit šíření viru asi o polovinu. Data za příští tři dny ukážou, jak moc se situace zhoršila. „O víkendu jsme schopni udělat predikci zodpovědně, protože tam už uvidíme to rozvolnění z minulého týdne,” dodal.

Koronavirus řádí ve Švédsku, země vede žebříček nejpostiženějších států Evropy

Koronavirus

Denně do nemocnic podle Duška přichází 200 až 300 pacientů s covidem-19, aktuálně je jich asi 4200. „Krajští koordinátoři v současné době hlásí stagnaci. Obávám se však, že do týdne se to může změnit v nárůst,” uvedl Dušek.

Změna šíření až s očkováním

Situace se zhoršuje i v okolních zemích, některé podle Duška uvažují o dalším zpřísnění opatření. „Nelze očekávat, že by česká populace byla natolik promořená, že by docházelo k nějakému omezení šíření,” dodal Dušek.

Změnu podle něj může přinést až očkování. Podle ministra Blatného ČR počítá s tím, že za prvních devět měsíců příštího roku by se mohlo stihnout naočkovat asi 70 procent populace. Zájem má podle průzkumu 40 procent populace a 20 procent není rozhodnuto.

Reklama

Výběr článků

Načítám