Hlavní obsah

Podpora pro OSVČ bude až do června, schválila vláda

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podnikatelé pracující jako OSVČ budou mít nárok na příspěvek ve výši 500 korun denně v rámci programu Pětadvacítka za až do 8. června. Za měsíc květen by tak měli získat podporu 15 000 korun. V pondělí to schválila vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„OSVČ postižené koronavirem budou moci žádat o další peníze. Konkrétně o 500 korun za každý den v prodlouženém bonusovém období od 1. května do 8. června,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na Twitter.

Doposud měli nárok na příspěvek ve výši 25 tisíc korun, a to za období od 12. března do konce dubna. Nyní se tak podpora prodlouží do 8. června.

Na podporu dosáhnou všechny OSVČ na hlavní i vedlejší poměr nebo studenti. Nesmí být ale zaměstnáni.

Vyplnit musí formulář 

Pro získání příspěvku musí podnikatelé na internetu vyplnit formulář. Podporu by pak měli dostat na účet podle Schillerové během několika pracovní dnů. Prvním žadatelům by měly přijít peníze v pondělí 20. dubna.

Již minulý týden přitom o podporu pro OSVČ požádalo 197 000 lidí, kterým stát vyplatil dohromady 1,9 miliardy korun. Schillerová ale dříve avizovala, že by o podporu mohlo požádat až 700 000 podnikatelů.

Návrh teď budou muset posoudit také poslanci. Nejbližší schůze Sněmovny je naplánovaná na úterý, právě na ní by již mohli zákonodárci tuto změnu projednat.

O podporu pro OSVČ požádalo 197 000 lidí, příspěvek má být až do 8. června

Koronavirus

Právě do 8. června by mělo dojít k rozvolnění téměř všech dosavadních opatření. Mezi posledními by měly otevřít restaurace, kavárny, hotely, divadla nebo také nákupní centra.

Pokud by došlo k prodloužení opatření kvůli zhoršení epidemiologické situace v České republice po tomto datu, bude prodloužena automaticky i podpora pro OSVČ, přislíbila Schillerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám