Hlavní obsah

Podmínky slibují slušné svátky na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky na českých a moravských horách slibují lyžařům slušné Vánoce. Vlekaři po loňském pandemickém půstu i letos kvůli covidu oželí minimálně třetinu z obvyklého počtu návštěvníků lyžařských středisek. Provoz na období zimních svátků slibuje valná většina skiareálů v Česku, kde platí daná protiepidemická opatření. Většinu z nich vlekaři vyzkoušeli vloni, kdy skiareály byly v provozu pouhých devět dnů.

Foto: AHS ČR

Na sjezdovkách platí podobně přísná opatření jako v Alpách, některé horské resorty ale hlásí obsazenost na celé svátky.

Článek

„Protiepidemická opatření jsou nastavena v podstatě stejně jako v alpských střediscích. Lyžování probíhá v režimu očkování, prodělaná nemoc. Výjimku mají děti do 12 let. Mládež od 12 do 18 let, rozočkované osoby a lidé s kontraindikací můžou doložit platný PCR test. Respirátory platí pro vnitřní prostory,“ shrnul ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Vezmu-li v potaz počet lidí, jimž můžeme prodat skipasy, a výpadek cizinců, přijdeme o možná polovinu běžné klientely
Martin Buček, šéf SKIMU

Vypadne tak skupina neočkovaných a mladistvých netestovaných lyžařů a podstatná část zahraniční klientely. „Vezmu-li v potaz počet lidí, jimž můžeme prodat skipasy, a výpadek cizinců, přijdeme o možná polovinu běžné klientely,“ počítá ředitel společnosti

SKIMU z krkonošské Horní Malé Úpy Martin Buček. Většina vlekařů považuje loňskou uzavírku skiareálů za přehnanou.

Lyžařské areály zahájily sezonu, sněhové podmínky jsou velmi dobré

Domácí

„Lyžování i další tradiční zimní sporty jsou zdravým pohybem na čerstvém vzduchu, proto jsme rádi, že letos můžeme s určitými opatřeními spustit vleky a lanovky naplno. Lyžaři si tak dopřejí upravených sjezdovek po téměř dvouleté pauze,“ konstatoval Knot s apelem na vánoční horské turisty.

Dosavadní provoz většiny skiareálů a horských hotelů neměl podle jejich provozovatelů vliv na vývoj pandemie.

Morávka obsazena, Beskydy jsou slabší

„Pandemie, vzato selským rozumem, od doby, kdy se rozjely lanovky a vleky, klesá, i když nelze pochopitelně říci, že jde o přímou souvislost. Lze z toho nicméně dovodit, že skiareály ani hotely, kde dodržují protiepidemická opatření, zřejmě nepatří mezi ohniska koronaviru,“ míní šéf infocentra ve Špindlerově Mlýně, zaplněném na vánoční svátky zhruba z poloviny.

Do horských bud se vracejí velkoplošné turistické mapy

Cestování

O hosty nemá nouzi resort Kopřivná v Malé Morávce v Jeseníkách. „Pokud jde o ubytovací kapacity, tak by se dalo říct, že jsme úplně vyblokovaní, zůstaly tam jeden dva pokoje na celé vánoční svátky. Až do 3. ledna tak máme obsazenost 99 procent,“ řekl Právu provozní ředitel resortu Kopřivná Luboš Švrček.

Upozornil, že i tak je současné restrikce poškozují. „Naštěstí jsme hosty, kteří zrušili rezervaci kvůli tomu, že nebyli očkovaní nebo nesplňovali parametry stanovené vládou, byli schopni nahradit těmi, kteří podmínky splňují,“ poukázal s tím, že v provozu je i skiareál, který je součástí resortu.

„Se všemi vleky, lanovkami a atrakcemi bude plně otevřen od 26. prosince. To nám začíná hlavní sezona. Už nyní ale máme předsezonní, zkušební provoz, kdy nám jede lanovka i vlek, a ještě dosněžujeme. Ale máme i tak už poměrně slušnou obsazenost,“ sdělil Švrček.

Vánoční lyžování v Itálii? Neočkovaní budou muset do karantény

Evropa

Menší zájem hostů zatím evidují hotely Ondrášův dvůr a Martiňák v Beskydech. Na Štědrý den mají oba zavřeno. Otevřené jsou od 25. prosince, rezervovanou mají na ten den asi polovinu pokojů.

„Většina hostů najíždí až 27. prosince, někteří mají pobyt na dva tři dny. Ale od 29. prosince už začínají silvestrovské pobyty, i na ně však ještě pár pokojů volných je,“ nastínila recepční Monika Vartová.

Jak bude?
Až do čtvrtka budou denní teploty většinou kolem nuly, sněžit může hlavně na horách. Na Štědrý den se ale začne oteplovat, sněžení přejde v déšť. Na Boží hod a na Štěpána nebude v nížinách mrznout ani ráno, maximální teploty se odpoledne vyšplhají k sedmi stupňům. Pokud se někde v nížinách udrží sníh, tak přes vánoční svátky roztaje, míní meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.
V noci na pátek se může tvořit při mrznoucím dešti i ledovka a ve sváteční dny očekávají déšť. Na Štědrý den bude ještě ze začátku sněžit, ale hranice sněžení se bude postupně posouvat až do 1100 metrů nad mořem. V sobotu a v neděli bude pršet i na horách. Po svátcích se pak začne opět pomalu ochlazovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám