Hlavní obsah

Lyžařské areály zahájily sezonu, sněhové podmínky jsou velmi dobré

Řada českých lyžařských areálů v pátek zahájila zimní sezonu a spustila lanovky a vleky. Provozovatelé si první víkend v provozu podle ČTK vesměs pochvalují, návštěvnost je slušná. Rovněž sněhové podmínky jsou podle nich na polovinu prosince velmi dobré.

BEZ KOMENTÁŘE: Tuzemská lyžařská střediska zahájila zimní sezonuVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Vleky a lanovky se poprvé v sezoně rozjely v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn, ale také v Peci pod Sněžkou.

Sněhu na sjezdovkách je dostatek. Od posledního listopadového týdne vlekaři tratě uměle zasněžují. Kvalitu sjezdovek výrazně vylepšilo až 40 centimetrů přírodního sněhu.

Hory hlásí ideální podmínky, lyžařská sezona vypukne o víkendu

Domácí

„Takovéto (sněhové) podmínky na začátku sezony jsme tu dlouho neměli,” uvedl manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn Adam Svačina. Otevřené jsou i restaurace, půjčovna a lyžařská škola.

Již od 3. prosince je v provozu areál Černá hora u Janských Lázní, který lyžařskou sezonu zahájil jako první v Krkonoších. O den později se začalo lyžovat na sjezdovce na Pomezních boudách u Malé Úpy na hřebenech Krkonoš.

Jihočeský kraj

Horská střediska na jihu Čech o víkendu navštívily stovky lyžařů. Zatímco minulý víkend byl v provozu jen Skiareál Lipno, nyní už mohou lidé lyžovat také na Zadově nebo Hochfichtu.

„Návštěvnost je opravdu solidní. V pátek, kdy jsme zahajovali sezonu, dorazilo kolem šesti stovek lidí, v sobotu to bylo podobné,” řekl ČTK za zadovský areál Petr Vondraš.

V provozu je krátká část sjezdovky Kobyly a Pucalka. Na svahu leží 40 až 60 centimetrů přírodního i technického sněhu.

Foto: Sitour / Novinky.cz

Lyžuje se také na Špičáku v Železné Rudě.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji již zahájila lyžařskou sezonu téměř všechna výše položená zimní střediska. Jako první spustily vleky skiareály na Klínovci a Novako na Božím Daru.

Tento víkend otevřel sjezdovky také Plešivec, Skipot v Potůčkách nebo Skiareál Boží Dar. Zájem o první lyžování letošní sezony je velký, lidé v areálech hojně poptávají také lyžařskou školu nebo půjčovnu vybavení, zjistila ČTK.

Kraj Vysočina

Jako první zahájil na Vysočině lyžařskou sezonu Skiareál Čeřínek u Jihlavy. Na sjezdovku od pátku dorazilo několik stovek lyžařů.

Zájem podle provozovatelů odpovídá současnému předvánočnímu období. ČTK to za skiareál Čeřínek řekl Vladimír Cháb.

Na Černé hoře se lyžuje jako ve vrcholné sezoně

Domácí

„Kdo zrovna netráví čas tím, že peče cukroví, uklízí nebo nakupuje dárky, tak si přijel zalyžovat,” uvedl. Podle něj návštěvnost před Vánoci bývá tradičně slabší. Hlavní nápor začíná až koncem prosince.

„Ale i tak je to solidní. Na sjezdovce leží celkem vysoká vrstva technického sněhu a na ni ještě napadl přírodní. Takže podmínky pro lyžování jsou velmi dobré,” řekl Cháb.

Liberecký kraj

V pátek zahájil sezonu rovněž Skiareál Ještěd v Liberci. Lyžaři mohou poprvé v historii areálu lyžovat za umělého osvětlení na nové sjezdovce Nová Skalka, dlouhé 1,5 kilometru.

Reklama

Výběr článků

Načítám