Hlavní obsah

Pod ochranným oblekem doktorů a sester jen spodní prádlo? Je tomu tak i v Česku

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad všemi světovými médii proběhla fotografie zdravotní sestry z nemocnice v ruské Tule, která na mužském oddělení, kde byli hospitalizovaní pacienti s onemocněním covid-19, měla pod ochranným pláštěm pouze spodní prádlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sestřička měla být potrestána, protože prý vyvolala rozpaky. Čeští zdravotníci to však chápou. Jde o vcelku běžnou praxi. Jen ty ochranné kombinézy v našich nemocnicích nejsou tak průhledné.

S horkem bojují od začátku května

„Ten článek jsem viděla a je mi té paní úplně líto. Pečuje o ně, riskuje své zdraví a oni se k ní takto zachovají. Přitom pod ochrannými prostředky je opravdu takové horko, že se to kolikrát nedá snést,“ popsala Právu českou nemocniční praxi Kristina Kuchařová, lékařka plicní kliniky pražské Nemocnice na Bulovce.

Foto: Profimedia.cz

Fotky sestry vzbudily obrovský rozruch

„I moji kolegové chodili pod ochranným oblekem jenom v trenýrkách. Sestřičky se tomu sice smály, ale nikdo si nestěžoval. Šlo jen o muže lékaře a naše obleky nejsou tak průhledné jako u té sestřičky z Ruska,“ dodala.

Jakmile se venkovní teplota trochu zvýší a začne svítit slunce, ze zdravotníků v ochranných oblecích doslova teče a v takových podmínkách je i komunikace s pacienty ztížená. „Nemáme klimatizaci, která tu opravdu chybí. A jakmile jsou pokoje orientované na jih, je teplo všem, i pacientům. Takže s vedrem tu bojujeme asi od začátku května. Když jsme se starali o covid pozitivní pacienty, měli jsme nejdříve pláště, v těch neúnosné horko nebylo, ale pak jsme dostali kombinézy a v těch bylo už opravdu takové vedro, že se to nedalo vydržet, a zvlášť mužští kolegové, když je čekala celková vizita na koronavirové jednotce, si prostě na sebe nebrali nic, co nebylo nezbytně nutné,“ vysvětlila lékařka Kuchařová.

Ona sama v těchto dnech už o covidové pacienty nepečuje, protože jsou hospitalizovaní pouze na infekční klinice nemocnice.

Sestřička ve spodním prádle našla u kolegů zastání, trest ji mine

Koktejl

„Situace se uklidňuje, zhruba tak, jak ustupují opatření, ustupuje i počet pacientů nakažených koronavirem. Takže my v tuto chvíli už nosíme jen ústenku nebo respirátor a máme povolené sukně nebo šortky. Za to jsme velmi rády. Vím, že v některých českých nemocnicích ani to nosit nemohou,“ dodala Kuchařová.

Fotografii, která získala na internetu množství ohlasů a byla na sociálních sítích hojně sdílena, pořídil jeden z pacientů. Na místě nikdo z hospitalizovaných neměl námitky, šlo prý jen o lehké rozpaky.

Ruská nemocnice kvůli nedodržení požadavků na lékařské oblečení pro sestru plánovala trest, na přímluvu kolegů z něj však nakonec sešlo. Sama zdravotnice své počínání obhajovala jednoduše tím, že jí bylo v uniformě, na níž nosí ještě ochranný oblek, velké horko a neuvědomila si, jak je oblek průhledný.

„Za mě je to úplně pochopitelné. Navíc měla, co jsem viděla na fotografii, sportovní prádlo. Prostě bylo jen nešťastné, jak moc byla kombinéza průhledná,“ míní česká lékařka.

Reklama

Výběr článků

Načítám