Hlavní obsah

Sestřička ve spodním prádle našla u kolegů zastání, trest ji mine

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoře oděná sestřička ošetřující pacienty v nemocnici v ruské Tule se nedobrovolně stala internetovou senzací. Vedení se následně rozhodlo ženu potrestat za „nedodržení požadavků na lékařské oblečení”. Nyní třiadvacetiletá Naďa našla zastání u svých kolegů, kteří informují o nedostatku zdravotnického materiálu.

Foto: Profimedia.cz

Fotky sestry vzbudily obrovský rozruch

Článek

Dvě fotografie 23leté zdravotní sestry Nadi pouze ve spodním prádle a průhledném plášti oběhly tento týden celý svět. Zatímco většina se snímky dobře bavila, sestřičce tato nechtěná sláva přinesla hlavně komplikace. I když se bránila, že v plášti jí bylo příliš velké horko a neuvědomila si, že ochranné pomůcky jsou průhledné, vedení nemocnice oznámilo, že bude disciplinárně potrestána.

To se však nelíbilo jejím kolegům z řad zdravotních sester a doktorů. Kromě toho, že je v ochranných oblecích vedro, upozorňují hlavně na fakt, že nemocnice v Tule se potýká s nedostatkem materiálu.

Sestřička měla pod průhledným pláštěm jen spodní prádlo, trestu neunikla

Koronavirus

„Prostě nemáme co nosit,“ uvedl lékař z nemocnice pro list Komsomolskaja pravda, který pracuje na stejném oddělení jako Naďa. „Nemáme dostatek zdravotnického oblečení, které bychom podle nařízení měli nosit pod ochranným pláštěm. Věřte mi, nechodili bychom nazí, kdybychom dostali kompletní výbavu,“ uvedl.

Jiní kolegové zase chápou, že v kompletním oblečení je opravdu těžké vydržet delší dobu. „Žádný trest si nezaslouží. Nejspíš si i uvědomovala, že je plášť průhledný, ale rozhodla se ho obléci i přesto, že je těžké v tom vydržet,“ uvedl další z jejich kolegů.

Nejsme obrazy v galerii, přestaňtě si nás fotit. Tímto vzkazem podpořila svou kolegyni zdravotní sestra Oksana Dryboová

„A hlavní věcí je, že pomáhá pacientům s koronavirem. Rozhodně nebylo vůbec správné, aby si ji jeden z pacientů fotil,“ poukázal na jádro problému kolega. „V podstatě ji namočil do problémů, když mu pomáhala,“ dodal.

Potrestána nebyla a nebude, potvrdila ředitelka 

K tématu se vyjádřila i dotyčná sestřička pro místní noviny Tulskaja Pressa, které uvádějí pouze její křestní jméno. „Tuhle ‚slávu‘ bylo opravdu velmi těžké zvládnout,“ uvedla Naďa. Musela si kvůli tomu zrušit své účty na sociálních sítích a čelila velkému tlaku, který vyústil v oznámení nemocnice, že bude disciplinárně potrestána.

Sestry se však zastal i tulský gubernátor, bývalý boxer, Putinův bodyguard a někdejší šéf vojenské rozvědky Alexej Djumin a nemocnice otočila. Ředitelka nemocnice Anna Saviščevová uvedla, že Naďa potrestána nebyla a ani nebude.

„Dívka normálně pokračuje ve své práci. Je dobrou zaměstnankyní a profesionálkou, která poskytuje vynikající zdravotní péči. Hned, jak se její fotky dostaly na web, tak ji gubernátor kontaktoval, aby ji podpořil,“ uvedla ředitelka. Dodala, že stěžejní pro ni je, že sestra dělala svou práci a v nezvyklém úboru nepózovala.

Naďa sama se chce co nejrychleji soustředit zase pouze na svou práci. Nejtěžší pro ni bylo z bezpečnostních důvodů se izolovat od rodiny. „Vystrašená ale nejsem, je to moje práce,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám