Hlavní obsah

Pochod tisíců lidí proti Babišovi a Zemanovi skončil na Hradě, měl připomenout srpen 68 a 69

– Praha • Aktualizováno

Připomenout 50. výročí krvavého potlačení protestů ze srpna 1969 i okupaci z předchozího roku a současnou politickou situaci měl pochod, který ve středu pořádal spolek Milion chvilek pro demokracii. Několik tisíc lidí zamířilo z Václavského náměstí přes Vltavu na Pražský hrad. Na Hradčanské náměstí dorazili krátce před 21. hodinou. Podle organizátorů šlo průvodem 10 tisíc lidí.

Záznam: Pochod na Hradčanské náměstí připomněl srpnové události z let 1968 a 69 Video: ČTK, Novinky

 
Článek

Podle společného odhadu policie a pořadatelů se na Václavském náměstí sešlo čtyři až pět tisíc lidí. Ti vzpomněli na události ze srpna 1969, kdy se proti demonstrantům připomínajícím si první výročí okupace nepostavili sovětští vojáci s tanky, ale československé ozbrojené složky. Zásah si tehdy vyžádal pět obětí, za jejichž smrt nebyl nikdy nikdo potrestán.

Spolek organizující i nedávné protesty proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO), chce vedle půl století starých událostí připomenout i stávající problémy na politické scéně.

Pamětníci vzpomínají na události v srpnu 1969Video: Novinky

„Máme prezidenta, který je orientovaný na Moskvu, na komunistickou Čínu. Máme ministerského předsedu, který je několikrát potvrzený spolupracovník StB,” řekla na pódiu Kamila Moučková, bývalá hlasatelka, která v televizi oznamovala srpnovou okupaci 1968.

Po odchodu z Václavského náměstí zamířili lidé do ulice Politických vězňů před sídlo KSČM. Tam si na zem lehlo pět figurantů, kteří připomněli oběti protestů ze srpna 1969. Ležela u nich i rakev se jmény obětí. Účastníci pochodu uctili jejich památku minutou ticha.

Lidé pak na ulici před sídlem komunistů psali na vozovku vzkazy a pokládali květiny na rakev se jmény obětí. Někteří pískali a skandovali „Vrazi!” nebo „Rudá špína!” Pochod dorazil na Hradčanské náměstí krátce před 21. hodinou. Podle organizátorů se pochodu zúčastnilo 10 000 lidí.

Mikuláš Minář, předseda spolku Milion chvilek pro demokracii, před Hradem přečetl pasáže Ústavy pojednávající o jmenování a odvolávání ministrů prezidentem. „Máme toho dost!” skandovali pak demonstrující. Těsně před půl desátou večer pak zpěvem české státní hymny shromáždění skončilo.

„Chceme si připomenou tyto důležité mezníky našich dějin. Jak sovětskou okupaci, tak to, co se dělo o rok později. Málo se ví, že tehdy tady znovu byly mohutné občanské protesty, které rozháněly už československé pořádkové síly,” řekl Novinkám před zahájením pochodu Minář.

Mikuláš Minář o pochodu PrahouVideo: Novinky

Organizátoři chtějí poukázat i na současné problémy. „Vadí nám, že pan prezident nerespektuje Ústavu, vadí nám dlouhodobě i postava pana premiéra. Chceme připomenout, co se tehdy stalo. Zároveň je to neoddělitelné od toho, co se děje teď,” dodal Minář.

Premiér Babiš podle organizátorů poškozuje svým střetem zájmů celou zemi. Vidí ho jako slabého premiéra, který není schopen prezidentovi čelit. Poukázat chtějí i na informační válku, kterou podle nich Rusko vede proti Česku.

Další vzpomínkové akce na události z roku 1969 se konají v desítkách obcí a měst po celé republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám