Hlavní obsah

Po zpětné úpravě statistik štěká PES už pět dní na trojku. Kdy se otevřou restaurace a obchody?

Novinky, Jan Menšík

Ministerstvo zdravotnictví během úterka zapsalo zpětně do koronavirových statistik tisíce testů. Pokud podle aktualizovaných dat spočteme zpětně index rizika, zjistíme, že ve stupni tři systému PES se pohybujeme už od čtvrtka. Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška to tak ale nelze brát, protože rozdíly mezi kraji jsou „propastné“, některé dosahují nejhoršího stupně a konečné rozhodnutí je vždy na ministrovi.

Článek

Pro sestoupení do nižšího stupně pohotovosti v rámci protiepidemického systému PES je potřeba, aby se hodnoty indexu rizika, který se skládá z několika covidových parametrů, držely sedm dní na číslech odpovídajících nižšímu stupni. Jak Novinky v úterý napsaly, tuto podmínku, abychom mohli od pondělí sestoupit do mírnější úrovně, nesplňujeme. Sestup to trojky znamená omezené otevření restaurací a všech obchodů.

Podmínky pro 3. stupeň nesplníme, přesto je další rozvolnění ve hře

Domácí

Po úterní aktualizaci statistik a dohlášení testů za posledních několik dní by se však mohlo zdát, že sedmidenní podmínku přece jen Česko splní, protože při zpětném výpočtu indexu jsme na „trojkových číslech“ už téměř týden. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek tuto diskusi ale odmítá.

„Jsme v takovém stupni, jaký vyhlásí epidemiologická skupina, pan ministr a hlavní hygienička. PES nevyhlašuje stupně pohotovosti a mezi jednotlivými kraji jsou v indexu rizika tak propastné rozdíly, že určitě i zpětně nelze debatovat o tom, že by celá republika spadla do nižšího stupně. V dané chvíli je stupeň čtyři maximální možný,“ sdělil Novinkám Dušek s tím, že některé regiony se v současnosti pohybují na hranici čtvrtého a pátého, tedy nejhoršího stupně. Ministerstvo zdravotnictví v rámci systému PES postupuje prozatím celostátně.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Započítaly se antigenní i potvrzující negativní testy

Změny ve statistikách podle Duška musely být udělány, způsobilo je plošnější využívání antigenních testů, které se začaly používat ve větší míře například v sociálních zařízeních.

„Do setu testů byly zaneseny opakované a verifikační testy, souvisí to zejména s nástupem antigenních testů. Tahle metodická změna je naprosto nezbytná a muselo se k ní přistoupit. Určitě je správnější tu agendu negativních konfirmačních testů dohlásit než ji tam neuvádět,“ vysvětlil zdravotnický statistik s tím, že k dalším takovým změnám by nějakou dobu teď docházet nemělo.

Změna metodiky by podle něj byla namístě v případě, že by se antigenní testy začaly využívat výrazně četněji.

Stupeň rizika poklesl, číslo R naopak vzrostlo

Domácí

Jak již bylo řečeno výše, stupeň tři, v jehož rámci je již povoleno otevření obchodů a služeb, je stále ve hře. Stát by se tak mohlo klidně již od pondělí. Konečné slovo ohledně přesunu do nižšího stupně totiž mají odborníci v čele s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, nikoliv metodika PES. Současná čísla a statistiky se navíc vyvíjejí pozitivně – klesají počty nakažených, hospitalizovaných a padá také reprodukční číslo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám