Hlavní obsah

Plné očkování dostalo v Česku zatím asi 100 tisíc lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plné očkování proti koronaviru - tedy dvě dávky vakcíny - dostalo k nedělnímu večeru v Česku 93 256 lidí. Celkem bylo aplikováno zhruba 350 tisíc dávek. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Článek

Očkování proti covid-19 se v Česku rozběhlo loni 27. prosince. Plné očkování k 7. únoru dostalo 93 256 osob. Jednou dávkou bylo naočkováno 256 440 lidí.

Tempo očkování se zatím výrazně nemění. Minulý týden vakcínu ve všední den dostalo mezi 11 tisíci a 17 tisíci lidmi, za oba víkendové dny pak kolem 5000 lidí.

Pecková: Spočítali jsme si vakcíny a doporučení vlády neposlechli

Domácí

V současné době se stále očkují hlavně přednostní skupiny - zdravotníci, senioři nad 80 let a klienti a zaměstnanci v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem. Plnou ochranu, která se má dostavit po druhé dávce aplikované s odstupem několika týdnů, má zatím ale jen zlomek z nich.

Třeba ze seniorů nad 80 let, kterých je v Česku přes 400 tisíc, jen zhruba čtvrtina dostala vakcínu a jen 8278 má za sebou obě dávky.

Se zájmem o vakcínu se po otevření registrací v této věkové skupině registrovalo asi 200 tisíc lidí.

Nejvíce očkovaných v Praze

Celkově nejvíce dávek bylo aplikováno v Praze (89 966), s odstupem následuje Jihomoravský (45 580) a Moravskoslezský kraj (36 135). Nejhůře jsou na tom zatím ve statistice Karlovarský (7362), Liberecký (9880) a Pardubický kraj (11 295).

Blatný: Díky očkování počet nakažených zdravotníků dramaticky klesl

Domácí

Většina z celkového počtu vykázaných očkovacích dávek vychází na vakcínu od společností Pfizer/BioNTech (340 079), zbývajících 9617 připadá na očkovací látku společnosti Moderna.

Od pondělí se v Česku začíná očkovat i třetí schválenou očkovací látkou od firmy AstraZeneca, která má být díky svému jednoduššímu skladování určena i k očkování praktickými lékaři v ordinacích nebo u jejich pacientů doma.

Do konce ledna Česko podle premiéra Andreje Babiše (ANO) obdrželo celkem 370 tisíc dávek vakcín, což zhruba odpovídá očkovacímu plánu.

V únoru by podle očkovací strategie mělo dorazit dalších celkem 640 000 dávek. Od Pfizer/BioNTech by se mělo jednat o 360 750 dávek, od AstraZeneky 200 000 dávek a 80 000 dávek vakcíny by měla dodat Moderna. Na dotaz ohledně aktualizovaných dat plánu dodávek zatím resort zdravotnictví neodpověděl.

Babiš na konci ledna avizoval, že za první čtvrtletí by Česko mělo obdržet zhruba 1,7 milionu dávek, ve druhém pak až 8,4 milionu. To by při potřebě dvou dávek na člověka stačilo k proočkování zhruba poloviny populace.

První dávky AstraZeneky se už rozváží

Koronavirus

Registrace pro všechny zájemce o očkování měla být původně otevřena od února. Ministerstvo zdravotnictví od toho ale ustoupilo i kvůli nedostatku vakcíny - společnost Pfizer totiž avizovala dočasné zpomalení dodávek kvůli modernizaci výroby. Proto nyní chce resort další skupiny přidávat postupně.

Babiš minulý týden uvedl, že navrhne, aby se od března otevřela registrace a rezervace na očkování proti covidu-19 pro lidi starší 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám