Hlavní obsah

Piráti chystají tým mládeže, plavčíky

Právo, Karolina Brodníčková

Piráti se chystají založit svůj mládežnický tým, zřejmě pod názvem Mladí piráti (MP). Členům, kterými se mohou stát lidé od 15 let, budou říkat zřejmě plavčíci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti)

Článek

Vlastní líheň tak bude mít v tuzemsku skoro každá parlamentní strana. Většina spolupracuje v Asociaci mládežnických politických organizací (AMPO), ta ale Mladé piráty přijmout nechce, stejně jako už odmítla Mladé ANO nebo Komunistický svaz mládeže (KSM).

Jedním z iniciátorů vzniku sdružení mladých pirátů je místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Nemělo by jít zpočátku o samostatný politický spolek, jako mají jiné strany. V minulosti už Piráti jeden málem založili se sídlem v Brně, ale nakonec zanikl.

„Po minulé zkušenosti není v tuto chvíli v plánu MP zakládat jako registrovaný spolek. V plánu je tým (pracovní skupina) fungující uvnitř strany. Teprve pokud se povede věc naplnit obsahem a činností a vznikne potřeba samostatné právnické osoby, řešili bychom založení,“ napsal Právu Pikal.

Do 35 let

Na jaře odkázal na pirátském internetovém fóru na návrh stanov spolku. Členovi spolku se podle něj má říkat plavčík a může se jím stát každý od 15 do 30 let. Členství zanikne 35. narozeninami.

Mezi středoškoláky jsou Piráti jasně nejpopulárnější stranou
kandidát do Senátu Petr Daubner

„Mladí piráti chtějí svou aktivitou prosazovat a podporovat svobodný přístup jednotlivců k informacím, ochranu soukromí jednotlivce, svobodu slova a vyjadřování, svobodná díla, software a standardy, demokracii, humanismus a maximální zapojení veřejnosti do rozhodování, transparentní veřejný sektor,“ píše se v návrhu stanov.

O vzniku spolku Piráti na fóru diskutují. První akci Mladých pirátů plánují na 17. listopad. „Během mojí senátní kampaně mě podporovalo několik nadšenců ve věku kolem 15 let, kteří Piráty přímo žerou. Myslím, že by bylo velmi přínosné podchytit zájem této nové generace. Koneckonců mezi středoškoláky jsou Piráti jasně nejpopulárnější stranou, což potvrzují průzkumy i moje osobní zkušenost coby středoškolského učitele,“ podpořil myšlenku neúspěšný kandidát do Senátu Petr Daubner.

Stejně jako Mladé ANO nebo KSM se však ani Mladí piráti zřejmě nestanou členy Asociace mládežnických politických organizací, která zastřešuje Mladé soc. dem., Mladé konzervativce, Mladé křesťanské demokraty, Mladé lidovce, Mladé zelené a Top tým. Vznikla v listopadu 2015, aby podpořila spolupráci demokratických stran a občanské vzdělávání mladých.

„Bavili jsme se o tom v asociaci na jaře a shodli se na tom, že je za členy nechceme,“ řekl Právu na adresu Mladých pirátů předseda Mladých konzervativců Milan Vyskočil.

„Neznáme je, nevíme, co chtějí reprezentovat, jestli je pravda, že chtějí prosazovat legalizaci drog a tak dále. Pro nás jsou naprosto nečitelní,“ vysvětlil.

Konkurence u lidovců

Mladí konzervativci mají okolo 700 členů. Číslo se podle Vyskočila poslední roky nemění. Zhruba 90 procent z nich se časem stává členy ODS, z řad konzervativců vzešel např. i europoslanec Jan Zahradil. Pár jednotlivců odešlo do Svobodných (např. bývalý europoslanec Petr Mach) nebo TOP 09.

TOP 09 má však vlastní odnož pro mladé, a to tzv. Top tým. Petr Kučera z jeho mediálního odboru Právu řekl, že se k němu hlásí zhruba 300 členů. Z organizace přešla do TOP 09 např. první místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Asi 430 členů hlásí Mladí sociální demokraté (MSD), zhruba o stovku méně než před pěti lety. Z jejich řad pochází např. ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Zájem samozřejmě odráží i situaci v ČSSD. Aktuálně se jako spolek plánujeme zaměřit právě na rozšiřování členské základny,“ sdělil Právu předseda MSD Radek Hlaváček.

Mladé ANO má stovku členů

Mladé ANO vzniklo před čtyřmi lety, kdy hlásilo 120 členů. Dnes jich má podle své předsedkyně Markéty Plesníkové 116. „Někteří z našich členů následně vstoupí i do hnutí,“ napsala Právu.

Cílem organizace je především přiblížit politiku mladým lidem. „Samozřejmě také podporujeme hnutí během kampaní a oslovujeme mladé voliče,“ dodala.

Lidovci se mohou opřít hned o dva spolky. Mladí křesťanští demokraté hlásí zhruba 85 členů. „Je to dané i tím, že máme konkurenční mládežnickou organizaci Mladé lidovce. Takže jsme dnes spíš v útlumu,“ řekl Právu tajemník Jiří Šplíchal.

Mladí lidovci mají oproti tomu podle svého šéfa Václava Pláteníka asi 414 členů. „Naše historie je asi sedmiletá a zatím rosteme o desítky ročně,“ řekl Právu.

KSM sídlí jako KSČM v pražské ulici Politických vězňů. Komunisté však tvrdí, že spolek funguje nezávisle na nich. Naposledy se angažoval v kauze Koněvova pomníku v Praze 6.

Mládežnickou organizaci nechystá SPD. „Mladí lidé dostávají v SPD prostor v rámci hnutí, takže neplánujeme zakládat další organizaci v rámci stávající organizace,“ napsal Právu šéf SPD Tomio Okamura.

Výběr článků

Načítám