Hlavní obsah

Petříček vyzve Hamáčka na souboj o vedení ČSSD

Právo, ada, nig
Aktualizováno

Šéf sociální demokracie, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček má pro dubnový stranický sjezd prvního vyzyvatele. Je jím dosavadní místopředseda strany a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD).

Článek

„Musíme změnit styl, a to rychle,“ sdělil včera Petříček své důvody Právu. Podle něj strana, která v některých průzkumech spadla pod pět procent preferencí, ztratila důvěru lidí, je neviditelná a její práci často krade politická konkurence.

Místopředseda soc. dem. se nepovažuje za vyzyvatele předsedy Hamáčka, ten podle něj zatím svou opětovnou kandidaturu neohlásil.

„Celý dospělý život jsem sociální demokrat a nechci stranu nechat spadnout až na pomyslné dno,“ zdůvodnil svůj záměr Petříček a dodal: „Rozhodl jsem se kandidovat na předsedu, aktivně to ovlivnit, složit krizový tým pro ČR i pro sociální demokracii.“

Vláda je ve stavu klinické smrti, říká politolog Kopeček

Domácí

Petříček je podle informací Práva nespokojen s tím, jak Hamáček loni zařizoval novou ústeckou krajskou kandidátku do voleb za účasti kontroverzního podnikatele Petra Bendy, který v minulosti několikrát kandidoval za extremistickou DSSS.

Odmítá povolební spolupráci s ANO

Petříček v poslední době rovněž veřejně kritizuje spolupráci soc. dem. a hnutí ANO a odmítá jakoukoli jejich povolební spolupráci. Patří – ve shodě s Hamáčkem – mezi zastánce volební koalice především se zelenými, což dal najevo krátce po nedávném sjezdu této strany.

Petříček, jak poznamenal, kolem sebe shromáždil řadu stranických nespokojenců, s jejichž pomocí by v případě zvolení chtěl vytvořit krizový štáb.

ANO by nevyhrálo volby

Domácí

„Nejdu do toho sám, abych byl předseda, ale jako představitel silného hnutí velké části sociální demokracie, které není jedno, jaká je naše budoucnost,“ uvedl Petříček.

Petříček byl jmenován do funkce ministra v říjnu 2018 poté, co prezident Miloš Zeman odmítl nominaci někdejšího europoslance Miroslava Pocheho. Jemu dělal asistenta, stejně jako před tím Liboru Roučkovi.

Sjezd on-line?

Soc. dem. však stále nemá jasno, zda její sjezd bude online, anebo za účasti delegátů. Vše bude záležet na epidemické situaci. „Rozbíhá se ten předsjezdový proces při zachování vládních nařízení, pokud se scházejí stranické orgány, tak je to online," uvedl včera Hamáček na tiskové konferenci v Lidovém domě. V regionech se podle něj musí sjezd připravovat, aby se nestalo, že by se konal a nebyli pro něj zvolení delegáti.

„Zatím se kloníme k tomu ten sjezd udělat i za předpokladu, že by to bylo online. Připravujeme na to veškeré technologie,“ uvedl Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám