Hlavní obsah

Facka vládní koalici, zní z opozice po odmítnutí pandemického zákona v Senátu

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje rozhodnutí Senátu zamítnout novelu pandemického zákona za zpětnou vazbu. Pode ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je pandemický zákon potřebný, věří proto, že ho nakonec Sněmovna protlačí. Opoziční poslanci mimo jiné podtrhují, že Senát, kde by vládní strany měly mít převahu, novelu nepodpořil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schůze Senátu ve čtvrtek 10. února 2022. Na snímku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Článek

„Je to pro nás zpětná vazba. Nadále jsme přesvedčení, že čeští občané lepší právní rámec pro zvládání pandemie potřebují. V následujících dnech budeme v koalici řešit další postup,” uvedl Fiala.

„Pandemický zákon považuji za potřebný. Je mi líto, že se nám o tomtéž nepodařilo přesvědčit také Senát. To, že zákon neschválil, mě mrzí, ale respektuji to: i to patří ke skutečné demokracii, kde vláda není ‚automatem na moc‘. Protože normu, která nám pomůže pandemie a podobné krizové situace lépe zvládat, opravdu potřebujeme, věřím, že v Poslanecké sněmovně se najde většina, která zákon nakonec přijme,“ napsal v reakci na rozhodnutí Senátu Rakušan.

„Legislativní zmetek.“ Senátoři odmítli pandemický zákon

Domácí

„Mrzí mě, že novela pandemického zákona neprošla Senátem o jeden jediný hlas. S kolegy připravím další scénáře možného vývoje. Situace mezi seniory a ohroženými skupinami je ale i nadále kritická a já udělám vše pro to, abychom je uchránili,” vzkázal ministr zdravitnictví Vlastimil Válek.

„Rozhodnutí senátorů vůbec nerozumím. Pandemický zákon jsme v Poslanecké sněmovně upravili a podobný rámec potřebujeme. Nechci, aby lidé od března měli problém s cestou do zahraničí apod. Jsem si ale jist, že ve sněmovně prokážeme jednotu koalice a vše napravíme. Víme, že jsme jeden tým!“ reagoval lidovecký poslanec Marek Výborný.

Verdikt senátorů naopak vítají opoziční poslanci. „Senátoři se zachovali správně. Odmítli zcela zbytečný zákon. Věřím, že tento signál už koalice pochopí. A také doufám, že si z toho vezmou někteří poučení, že přezíravost do politiky nepatří (tedy ani jinam). Senátoři, děkujeme,“ uvedl poslanec ANO Jiří Mašek.

Přehledně: Co mění novela pandemického zákona, o kterou se tak bojovalo

Domácí

„Vládní koalice ráda hlásí, jak má v PSP pevnou 108 a na své straně i Senát. Výsledky této kvalitní politické práce jsou zde,“ napsal poslanec ANO Martin Kolovratník.

Přisadila si také šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, podle níž jde o „facku vládní koalici”.

Uspokojení neskrýval ani předseda SPD Tomio Okamura, jehož strana při projednávání normy ve Sněmovně obstruovala.

„Plně se potvrdilo tvrzení SPD, které zákon ve Sněmovně obstruovalo, že je to zmetek a je ho potřeba zrušit. Hlasování vládních senátorů, kteří mají v Senátu většinu, ukazuje, že je koalice v rozkolu a premiér nemá podporu ani u svých senátorů,” napsal Okamura.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čtvrteční schůze Senátu

Kritikou rozhodnutí Senátu nešetřil ani bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého si někteří senátoři vládních stran „pohladili vlastní “ego” a dali světu vědět o své důležitosti“. „Některá jména se veřejnost díky tomu dozví poprvé. Podstatně přitom ale oslabili vládu Petra Fialy,“ napsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám