Hlavní obsah

Pálavu po měsících klidu znovu zaplavili turisté

Miroslav Homola, Právo, Miroslav Homola
Mikulov

I když děvínský vysílač v sobotu po ránu zahalily po předchozích deštích nebývale husté mlhy, centrum pálavské oblasti Mikulov s opraveným morovým sloupem i jedinečnou vyhlídkou z věže kostela už kolem deváté zalilo slunce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V Mikulově se o rozjezd turistické sezony postaraly farmářské trhy. Roušky měl jen někdo.

Článek

I přesto se mezi stánky na farmářských trzích, které byly po dlouhé době první akcí ve městě, pohybovaly jen desítky lidí.

„Už po loňské covidové zkušenosti jsme předpokládali, že rozjezd bude pomalý, a to se vyplnilo. Podobně jako v květnu roku 2020, kdy jsme ve svátečních dnech obsloužili kolem dvou set lidí, tentokrát k nám zavítalo pouze 160 návštěvníků. Přitom běžně odbavíme i osm set lidí denně,“ řekla Právu ředitelka mikulovského informačního centra Marcela Koňáková.

Jak dodala, větší nápor může město očekávat příští týden, kdy se otevře pro veřejnost Dietrichsteinská hrobka. Návštěvnost však stále komplikují omezení jako povinnost roušek nebo to, že při návštěvě hrobky i jinde nesmí fungovat průvodce, aby se netvořily hloučky.

Nadšenci chtějí zachránit pálavskou zříceninu Děvičky

Tipy na výlety

Turisté se sice do ulic vracejí, ovšem ani místní podnikatelé z nich asi zpočátku velké tržby mít nebudou. „V poslední době si zvykli na svačiny či obědy v krabičkách, které si snědí na lavičce,“ dodala Koňáková.

Chybí parkovací místa

„Je to paráda, teď je nejlepší čas na prohlídku města. Ale bacha na městskou policii. Poplatek za parkování je potřeba zaplatit okamžitě, jinak je hned pokuta na světě,“ smál se Karel z Plzně, který si s kamarádem udělal výlet na Moravu ve dvou karavanech, na jejichž zaparkování potřebovali větší prostor.

Zatímco ve městě byl až nezvyklý klid, stačilo vyjet směrem na Klentnici a bylo vše rázem jiné. Už u Kočičího kamene a dál k Pavlovu na každé odbočce či polní cestě parkovaly desítky aut. Cyklistů bylo sice podstatně méně než jindy, ovšem motorizovaní či „pěšáci“ putující blátivými cestami mezi vinohrady byli všude.

Znojemská věž je klenotem země. Radní ji chtějí zapsat na seznam památek

Cestování

„Když se nemohlo cestovat mezi okresy, počet návštěvníků se snížil i na méně než třetinu a příroda si tak odpočinula,“ uvedl pro Právo ředitel chráněné krajinné oblasti Jiří Kment.

Nápor turistů o uplynulém víkendu byl o to razantnější. Nejvíce se jich pohybovalo v okolí Svatého kopečku či Sirotčího hrádku a Stolové hory u Klentnice. Samostatnou kapitolou je Děvín nad Pavlovem, v obci je obtížné zaparkovat kdykoli. „Bohužel parkovacích míst je obecně v okolí Pálavy nedostatek, ale to je záležitost, kterou si řeší obce, my s tím můžeme dělat jen málo,“ doplnil Kment.

„Bez lidí by však zde bylo smutno a my je rozhodně nevnímáme jako zlo,“ dodal Kment.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám