Hlavní obsah

Ostrava chce regulovat provoz nonstopů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravské provozovatele nonstopů, večerek, barů a restaurací zaskočila informace, že město chystá novou vyhlášku regulující jejich provoz. Ne však všech zařízení, ale těch, které městské obvody označí jako problémové. Důvodem má být zajištění vyšší bezpečnosti a klidu v ostravských ulicích v noci.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ano, je to tak. Vedení města skutečně zadalo příslušnému odboru na ostravském magistrátu přípravu obecně závazné vyhlášky o regulaci provozní doby hostinských činností. A to na popud starostů z ostravských částí Jih a Mariánské Hory a Hulváky,“ potvrdil Právu mluvčí Ostravy Petr Havránek.

Dodal, že příprava vyhlášky začala minulý týden tím, že byly všem 23 ostravským obvodům rozeslány návrhy připravované vyhlášky. „Obvody mají nyní právo se zhruba do poloviny září k novince vyjádřit a vybrat takzvaná problémová restaurační zařízení na svém území. Jde o taková zařízení, u kterých se dlouhodobě nedaří jiným způsobem zajistit dodržování veřejného pořádku,“ upřesnil Havránek.

Češi se loni rozpili, přibylo ale i abstinentů

Domácí

Podle vedení města musí být každý návrh obvodu velice pečlivě zdůvodněn. „Včetně dokumentace dosavadních kroků vedoucích ke zjednání nápravy ze strany obvodu a policie. Poté, co budou připomínky obvodů vypořádány, budou návrh vyhlášky posuzovat odbor legislativní a právní, právní komise rady města, ale i samotní radní. Nakonec musí vyhlášku schválit zastupitelé, což by mohlo být letos na konci roku,“ řekl mluvčí.

Podnikatelé: jde o diskriminaci

Majitelé provozoven z různých ostravských částí, které Právo oslovilo, svorně upozorňují, že jde o diskriminaci zařízení. „Mám to zatím z doslechu, ale prý by někomu nařídili, ať zavře už ve 21 hodin a otevře až v šest ráno. Takže třeba my nebudeme moct prodávat a sousedé ano? To je nehorázné. My přece neneseme zodpovědnost za naše zákazníky, kteří u nás nakoupí,“ zlobí se majitel jedné z ostravských večerek.

Prázdnější hospody, více lahví a plechovek. Jak covid změnil konzumaci piva

Ekonomika

„Už jsem viděl petici v Mariánských Horách a Hulvákách, kde lidé řeší, abychom v noci byli zavření. Pochopil bych, kdyby museli zavřít všichni, nebo byl od určité hodiny zakázán prodej alkoholu, ale zase tedy všude. Takhle je to špatně. Zvažujeme se bránit,“ řekl Právu další majitel ostravského nonstopu, který ale také nechtěl zveřejnit své jméno, aby na sebe nepoutal pozornost.

Reklama

Výběr článků

Načítám